Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De smider i silver för första gången – populär kurs hos smyckesdesigner

"One of a kind" står det på silverringen som barnskötaren Birgitta Wallin skapat.
Om det inte vore för den envisa bokstaven k som hoppade snett hade ringen varit perfekt.
Nu är den snarare unik.
Tillsammans med fem andra kvinnor går hon en helgkurs hos silversmeden Eva E Eriksson.

Det är aldrig tyst i ateljén. Ljudet från filar och sågar blandas med skratt och rop på uppmärksamhet. Birgitta Wallin är djupt koncentrerad och en aning nervös när den trilskande bokstaven ska förbättras med hjälp av stämpeln. Nu blev inte resultatet så bra som hon hoppats på.

– Jag var för noggrann och det blev ännu sämre. Jag skulle ha låtit det vara, säger hon besviket.

Hon får en kram och några uppmuntrande ord av kursledaren. Skadan går att åtgärda.

– Jag känner igen mig i alla deras små misstag och jag har gjort samma misstag själv. Silver ett förlåtande material så det brukar gå att rätta till. Jag tycker de är jätteduktiga, säger kursledaren Eva E Eriksson.

Hon kommer att ha helgkurser en gång i månaden under hela våren och det är fullbokat till och med mars.

– Jag upplever att fler och fler är intresserade att gå kurser i konsthantverk och det tror jag har att göra med datorerna. Människan längtar efter att få skapa.

Eva E Eriksson är numera en etablerad smyckesdesigner och silversmed. Hon startade sin verksamhet i en friggebod i Bosvedjan och har nu öppnat ateljé och verkstad på Skolhusallén i Stenstan.

– Ett råd fick jag tidigt. Det var att aldrig kopiera någon, utan gå mina egna vägar.

Kaffet är nybryggt, skorpor och marmelad står uppdukat i ett hörn. Deltagarna kommer från vitt skilda yrken. En är processoperatör, en förskolelärare, administratör, inköpare och så vidare. Den gemensamma nämnaren är nyfikenheten. Kursledaren går omkring i praktiska byxor och hjälpen är alltid nära. Likaså skrattet.

– Tänk, jag går här ensam hela dagarna i tystnaden. Att ha kursdeltagarna här en hel helg är jättekul. Det är aldrig tyst.

Maggan Bolbring är till vardags administratör på en klädbutik. Hon ser sig själv som lite lagom kreativ och har mest hållit på med garn och tyger tidigare. Nu har hon designat och tillverkat en ring och en berlock i silver. Ringen blev lite skev så det blev en oavsiktlig design.

– Jag känner mig stolt att jag lyckats göra det här själv med bara lite hjälp av Eva. Det var intressant att se hur svårt det var och hur lång tid det tog, säger hon.

I det lilla rummet intill, i verkstaden, är det full aktivitet. Det är trångt och många frågor hänger i luften. Kursledare Eriksson gör så gott hon kan för att hinna med alla. Camilla Åberg valde att göra en utsmyckning till sin ring och hon fick många uppmuntrande ord från kurskamraterna. Helgen i ateljén gav henne mersmak.

– Jag skulle vilja fortsätta gå ännu fler kurser. Det har varit jättetrevligt.