Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sörjer sin mördade vän i Jemen

Ulf och Rigmor Edström chockades över att en amerikansk lärare skjutits ihjäl vid den svenska skolan i Taiz i Jemen.

Pingstkyrkan i Sundsvall är huvudman för skolan och paret känner den mördade småbarnspappan.

– Det känns fruktansvärt. Det är nästan som att bli skjuten själv, säger Ulf Edström, vice föreståndare för Pingstkyrkan i Sundsvall.

Det var Rigmor Edströms pappa som grundade yrkesskolan ITDC (International Training and Development Center) i Jemens andrastad Taiz. Så sent som för ett och ett halvt år sedan kom de själva hem från en årslång sejour vid skolan i Jemen där Ulf arbetat som rektor och Rigmor som lärare.

När paret skulle åka hem kom tre amerikanska familjer som skulle ta över verksamheten.

De beskriver småbarnspappan som en jättefin kille på 32–33 år som ville hjälpa människor i nöd.

– Men han var på väg till jobbet i morse och blev upphunnen av en motorcykel. De sköt sju skott genom bilrutan och dödade honom, berättar Ulf Edström.

Skolan i Jemen har pingstkyrkan i Sundsvall som huvudman, men får även bidrag av Sida samt andra sekulära och religiösa internationella organisationer. Skolan är en yrkesskola för vuxna som har cirka 300–350 elever och ungefär 25 personer i personalen.

Har det funnits hot mot skolan tidigare?

– Av och till har det funnits hot, men inget direkt. Det har varit en allmänt negativ inställning mot utlänningar och därför har den lokala polisledningen haft bevakning vid skolan dygnet runt, säger Ulf Edström.

Överhuvud taget är säkerhetsläget ansträngt i Jemen.

– När vi kom till Jemen hade de precis kidnappat nio personer och tre hittades döda dagen efter. De sista åren har flera hundra västerlänningar blivit kidnappade. Ofta har det slutat lyckligt och alla har inte blivit skjutna, men UD uppmanade oss att inte vara där om det inte var nödvändigt. Men det var mycket lite turister där, säger Ulf Edström.

För Rigmor Edström är banden till skolan och landet extra starka eftersom hon även bodde där tre år i början på 70-talet.

Enligt TT så har Terrorgruppen Ansar al-Sharia, som är en del av al-Qaida, tagit på sig dödsskjutningen som ett "svar på västvärldens kampanj att sprida kristendom bland muslimer".

Men enligt Ulf Edström så handlar mer om att hjälpa människor i nöd.

– Men amerikanerna har bombat med drönare i Jemen, så det här ser vi som en tafatt hämndaktion, säger Ulf Edström.