Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stoppar Mitthems försäljning – vill skydda hyresrätterna i Stenstan

Den politiska majoriteten i kommunala Mitthems styrelse stoppar nu försäljningen av fyra fastigheter i Stenstan.
Orsak – man vill inte att lägenheterna ska bli bostadsrätter.
Upprörande, tycker oppositionsrådet Jörgen Berglund, M.

Förhandlingarna kring de sju fastigheterna som Mitthem vill sälja är inne i sitt slutskede. Men i fyra av fastigheterna vill de boende köpa husen och bilda bostadsrättsföreningar, totalt rör det 31 lägenheter.

Men vid ett extra möte på tisdagskvällen beslutade majoriteten, S och V, att stoppa försäljningen.

Man anser att det redan finns många bostadsrätter i Sundsvall.

– Det är en ideologisk fråga, vi vill bevara hyresrätten, särskilt inne i Stenstan, säger Leif Nilsson, S, ordförande i Mitthems styrelse i ett uttalande.

De två moderata ledamöterna i styrelsen ville genomföra försäljningen, något även Jörgen Berglund tycker vore självklart.

– Det är graverande att majoriteten anför ideologiska skäl till att stoppa försäljningen. Mitthem är ju ett aktiebolag och jag kan inte se något i ägardirektiven som skulle stödja det här beslutet, säger han.

Det var i september som Mitthem lade ut sju fastigheter med totalt 121 lägenheter till försäljning. Detta för att få in en del pengar som ska bidra till finansieringen av bolagets nya bostadsprojekt.

De boende i fastigheten Cupido 1 på Trädgårdsgatan anmälde tidigt att de vill köpa den. I slutskedet har även de boende i fastigheterna Ödet 4,5 och 6 på Rådhusgatan anmält sitt intresse.

Och vid en försäljning har hyresgästerna enligt lag rätt att köpa fastigheten och bilda en bostadsrätt.

– Cupido tyckte man tydligen var okej, sedan när även de i Ödet vill köpa blev det plötsligt stopp. Och inte på grund av att buden var för låga, tvärtom låg de över förväntan enligt vad jag hört, utan av ideologiska skäl. Det här skadar förtroendet för både Mitthem och politiken, tycker Jörgen Berglund.

Mitthems vd Marie Selin kommenterar:

– Vi får analysera läget, men det här innebär förstås att vi nu måste lånefinansiera vår nyproduktion mer än vad som var tänkt.

De övriga tre fastigheterna kommer att säljas under denna vecka. Det gäller en fastighet i centrala stan, en i Nacksta och en på Västermalm.