Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stortrivs i kolonistugan – trots att blixten slog ner i mulltoan: "Det är så skönt här"

Det blev som de hade tänkt. Mindre ansvar och mera njutning. Anne-Lie Eriksson och Olle Strid längtar alltid till sitt sommarparadis och sover ofta kvar.
– Det är ett sådant lugn här. Man kommer ner i varv och lämnar stressen utanför. Men det är fullt av folk jämt.

Annons

Anne-Lie hinner knappt hälla upp kaffet förrän en av grannarna kommer förbi. Han tar gärna en kopp han också och slår sig ner mellan krusbär och rosenblom. Då kommer dottern gående på grusgången, hon säger inte heller nej till en kopp.

– Så här är det jämt. Men vi gillar mycket folk. Enda nackdelen är att det blir mycket disk. I lördags sa jag att nästa gång blir det papperstallrikar, säger Anne-Lie med skämtsamt tonfall.

Hon gillar att ha det praktiskt, men hon gillar också inredning och vill helst duka fint när det kommer gäster. Hon kan knappt åka förbi en loppis utan att stanna. Annat är det med dottern Caroline.

– Jag vill hellre ha det modernt. Men det är snygga kuddar där i solstolarna mamma, var har du köp dem?

Det visar sig att hon har hittat dem på rea, i en klädaffär. En liten detalj som gör stor skillnad. Så roar hon sig gärna nu för tiden. Men den första sommaren var det mycket hårt arbete på kolonin. När stugan var ny för Anne-Lie och Olle var det särskilt roligt att göra den till ”deras”.

– Huset i Järvsta var så gigantiskt. Det syntes aldrig vad man hade gjort. Då tog det en månad att bara måla om, stugan blev klar på två dagar.

Läs även: De byggde hus vid havet och lämnade livet i Göteborg – kolla in drömläget på Björn

När de tog över kolonistugan såg den helt annorlunda ut. Röd med blå och vita detaljer.

– Den var jättefin, som en dalastuga. Men jag ville så klart ha den vit, ler Anne-Lie. Tills vi fick veta att den var målad med falu rödfärg och att den skulle gå igenom vitt och göra stugan rosa. Då fick den bli svart istället.

– Vi fick tips om att svart tjärfärg funkar på annan slamfärg, säger Olle. När vi målade med den luktade det så gott att gubbarna som gick förbi blev lyriska. De tyckte att det luktade båt.

Titta in hos: Mira Eriksson byggde sitt drömhus på Tynderö

Inne har de också gjort om allting. Ny vit panel på väggarna, ny bänkskiva i köket och en begagnad spis från blocket. Kyl och varmvatten fanns det redan. Utanför växte ett äppelträd och buskar med krusbäroch vinbär, för övrigt var tomten som ett enda land med blommor. När de satt på altanen och folk gick förbi kändes det som att vara på en scen. Därför byggde de ett skirt plank som insynsskydd och nu kan de äta frukost på morgnarna i lugn och ro.

Sedan de installerade en mulltoa i ett av uthusen har de fått alla bekvämligheter de kan önska sig. Den har funkat hur bra som helst och varje vår ger den en låda med jord. Men för bara ett par veckor sedan blev den dock tillfälligt ur funktion. Det var blixten som slog ner i toan och bröt strömmen.

Det är nära till lägenheten i stan men de trivs så bra att de sover över i kolonistugan så ofta de kan.

– Det är så lugnt och skönt här, säger Olle. Underbart att gå ut på morgonen och plocka svarta vinbär och lägga dem direkt i filen. Eller gå ut och lägga sig i gräset på morgonen och sova en stund till.

– När det blir höst är det bara att stänga igen och flytta till lägenheten. Och vi slipper skotta snö! Det har blivit väldigt populärt att köpa kolonistuga, det sitter lappar med ”önskas köpa” hela tiden, säger Anne-Lie.

Särskilt Olle tycker också om sjön och har skaffat en gammal träbåt. Han gillar att laga mat och har en odlingslåda på däck med gräslök och andra kryddor. Nästa projekt för kolonistugan ska bli pallkragar med grönsaker till husbehov. Anne-Lie har semester i augusti och ser fram emot att få mer tid i kolonin.

– Jag tänker gräva lite och plantera ett träd. Silverpäron vill jag ha. Det vore fint mot den rosa rosenbusken. Men jag vet inte hur mycket ledig jag blir. Mamma har blivit sjuk och kommer att behöva en hel del hjälp. Hon tycker om att vara här men nu har hon fått svårt att gå. Alla som kommer hit kopplar verkligen av.

Se även: Så skapade Lars på Alnö en tropisk Hawaii-palm – av en helsvensk gran

Anne-Lie Eriksson och Olle Strid

Sommarbor: I en kolonistuga i Södra koloniområdet Gävle som de köpte sommaren 2014

Husdjur: Bearded collien Lexi 10år

Förändring: De ändrade livsstil, bytte ett stort hus i Järvsta mot en lägenhet i stan som de kombinerar med kolonilott och båt för ett rikare sommarliv och för att slippa renovera och skotta snö men ändå kunna gå rakt ut på sommaren.

Anne-Lies instagramkonto med mer bilder från kollo: Arthurochgerda (som hennes farmor och farfar hette)