Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stöttar vittnen och brottsoffer

Brottsoffer och vittnen känner sig ibland både utsatta och hårt pressade.
Vi har en viktig roll och jag känner att jag kan göra en bra insats, säger vittnesstödet och stödpersonen Maud Viklund.

Maud Viklund och Erik Dufvenberg fungerar som vittnesstöd vid rättegångar i Sundsvalls tingsrätt och hovrätt. Eftersom Maud dessutom har en roll som stödperson för Brottsofferjouren har hon jourtelefonen i beredskap.

Ofta är det polisen som tipsar den brottsdrabbade om den hjälp som kan erbjudas.

Vi kopplas ofta in tidigt och jag kan få följa med till sjukhuset, akutpsyk, kvinnojouren eller polisstationen, förklarar Maud Viklund.

I båda rollerna är det viktigt att vara en god lyssnare, men Maud och Erik vill också verka för att vittnet ska behålla lugnet och tänka efter ordentligt under utfrågningen.

Känner man sig osäker i någon fråga så måste man tala om det, säger Erik Dufvenberg.

Båda arbetar ideellt, de har genomgått en utbildning och avlagt ett moraliskt bindande tystnadslöfte.

Vittnen är ofta oroliga och i chocktillstånd. Vi berättar hur processen går till och informerar om de olika aktörernas roller och så försöker vi avdramatisera situationen. Jag var nyligen med om att ett vittne började gråta och inte orkade vittna. Det blev min roll att informera åklagaren och eftersom det fanns flera vittnen så krävdes det inte att hon genomförde sitt vittnesmål, säger Erik Dufvenberg.

För honom slutar uppdraget i rättegångsmiljön, medan Maud Viklund kan följa ett brottsoffer en längre period.

Jag kan vara riktigt tom i huvudet efter en jourvecka, men mitt uppdrag håller mig inte vaken om nätterna. Då skulle det inte fungera, säger hon.

Stödpersonerna lämnar aldrig ut sina privata adresser eller telefonnummer. Telefonsamtalen sker genom jourtelefonen och sedan helt nyligen disponerar Brottsofferjouren en liten lägenhet där man kan möta brottsoffret. Lägenheten kan också fungera som en tillflyktsort i det akuta skedet.

Den som har blivit utsatt för brott vill gärna dra sig undan ett tag. Men för att vi ska kunna göra ett bra jobb måste vi också ha resurser. Det här är en viktig uppgift och många är glada för att vi finns, säger Maud Viklund.

Både hon och Erik Dufvenberg tycker att engagemanget i Brottsofferjouren har gett dem mycket.

Jag går alltid in i den här rollen helt nollställd. Man får en slags ödmjukhet och inser att alla är lika. I den här miljön fungerar det inte om man har en massa fördomar, säger Maud Viklund.