Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tävlar i teatermanus

Ny text! är en årlig tävling för dramatiker in spe.
Bland flera hundra bidrag som kommit till Riksteatern har 38 valts ut att gnuggas vidare på. Bland dem finns "Monolog i stereo" av Anita Jacobson, Stöde, och "Nyårsnattens själ" av Thomas Melin, Sundsvall.

Annons

Dikter och noveller skriver vi lite till mans, men sällan dramatik. Den kommer vi inte kontakt med i bokform, och som teaterbesökare kan man tro att formen kräver så mycket mer än bara skrivlängtan.

Därför kanske det sitter goda dramatiker lite här och var som inte teatrarna (eller författarna själva) känner till. Ny text! är ett sökande av nya dramatikertalanger, och i år har 38 valts ut bland 600 bidrag från hela landet. De fem från Mellannorrland hade i december en hearing i Östersund, där de fick chans att höra sin text läsas. I går samlades tre av dem i Sundsvall att diskutera sina texter med dramatikern Isa Schöier.

Anita Jacobson i Stöde är Poetry Slam-mästarinna och estradpoet, och just för att hennes texter normalt är ämnade för scenen var steget inte så långt till att skriva en "poetisk och lite absurd" monolog. Hon har tidigare skrivit filmmanus och sysslat med teater, och även i estradpoesin är kroppsgestaltningen av texten en självklar del.

"Monolog i stereo" anspelar på den kända "min röst kommer nu från vänster i rummet", och humor och dubbeltydigheter tycker hon om.

– Det är osagt om det är en kvinna eller man som talar. Men texten är en sorts livsbetraktelse, och personen har ett hål i sig som aldrig växer igen, som "varar för alltid", säger hon.

Thomas Melin läser kreativt skrivande och har heller aldrig skrivit teaterstycken förut. Till vardags studerar han ljuddesign vid Mittuniversitetet.

– Det här var roligare än jag trodde. "Nyårsnattens själ" fokuserar på en man som har en inre dialog med sig själv. Hans själ förkroppsligas också och där finns någon som kallar sig Hjärnspöket och som rackar ner på honom. Dels är det ett experiment för att hitta glöd och framåtanda, dels en satir över självhjälpstrenden, säger han.

Det ingår inte i projektet att verken ska sättas upp av en teater. Men ibland har de teatergrupper som deltar jämte Riksteatern gripit tag i någon som passat dem.

Annars är det ett stipendium på 50 000 kronor som hägrar för författarna - och förstås glädjen i att kunna skriva dramatik. På riktigt.