Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tjänar bra men vill hindra andra att få lön

Den rubriken skulle man kunna sätta på en text om de tunga S-märkta opinionsbildare som just nu motarbetar förslag om att skapa lägre trösklar in till arbetsmarknaden.

Annons

Vi behöver inte ens precisera vad som menas med bra lön i sammanhanget. Det räcker att signalera att där sitter insidergänget, med sitt på det torra, och avvisar integrationsförslag på löpande band. Att de har mage!

Själva rubriken vore inte en särskilt rättvisande, men den är fullt möjlig att knåpa ihop. Därför låter jag den stå kvar, som ett pedagogiskt exempel.

Andemeningen i den brödtext som sedan skulle följa – men som vi alltså ska skona prenumeranterna från att behöva läsa – skulle bli följande:

Skribenterna saknar moraliskt mandat att yttra sig om utanförskapet, eftersom de själva har privilegierade insiderpositioner. De vill dessutom försämra jobbutsikterna för andra genom en vettlös politik, så förfasa er över hyckleriet. Rasa!

Att väcka antipatier mot politiska motståndare genom att peka på något så ovidkommande som deras lön, är givetvis inget annat än fulspel.

Det är naturligtvis inte frågan om att en person som Karin Pettersson, Aftonbladets politiska redaktör, vill att folk ska gå utan arbete. Och självfallet har Pettersson moraliskt mandat att formulera politiska förslag som berör andra inkomstgrupper än den hon själv råkar tillhöra. Att antyda motsatsen vore absurt. Det inser nog de flesta vid närmare eftertanke.

Just därför är det smått förbluffande att retoriken "X tjänar si och så mycket och vill nu Y" har blivit så vanligt förekommande i den politiska debatten. Den lägst hängande frukten tycks vara Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

"Lemne anser att fram­tidens jobb bland annat skapas genom att man ökar löneskillnaderna på arbetsmarknaden. Själv tjänar hon cirka 400 000 kronor i månaden", som Karin Pettersson själv upplyste i en krönika i Aftonbladet (6/10). I en färskare text anger kollegan Anders Lindberg siffran 490 000. Kanske finns det nu ytterligare 90 000 skäl att vara upprörd.

Mittmedias egen Göran Greider angrep nyligen Svensk Handels vd, Karin Johansson, på samma subtila sätt: "Hon tjänar 175 000 i månaden och kräver frysta arbetarlöner".

Under senare tid har även centerledaren Annie Lööfs "granskats" från liknande utgångspunkter. Aftonbladets ledarredaktion slår exempelvis fast att "Annie Lööf tillhör landets mest välavlönade politiker. Hennes parti – landets rikaste – betalar varje månad ut ett rejält tillägg på riksdagsarvodet." Likväl vill hon se lägre ingångslöner för nyanlända.

Eller som tidningen Arbetets ledarsida valde att kommentera Centerpartiets utspel: "Välkommen till apartheidlandet Sverige", där C börjar med att sänka lönerna för "de som Centern tydligen ser som etniskt orena flyktingar". Lööf borde i konsekvensens namn sänka sin egen höga lön.

Uppenbarligen är det flera av Rörelsens intellektuella som är i högform just nu. Så ska en höna plockas. Häpp!