Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De trollade fram en tomtebok

Barnbarns önskan om att de gamla muntliga sagorna skulle sättas på pränt. En konstrunda som väckte förtjusning.
Så gick det till när Margareta Rudbo och Erica Nilsson möttes och sagoboken "Småtomtar" blev till.

Margareta Rudbo är för de flesta mest känd som musiker och körledare, men har också böcker i sin meritlista. Under 70-talet skrev hon pedagogiskt material för musikundervisning i skolan samt körsånger för barn som gavs ut av ett förlag. För några år sedan gav hon själv ut sina samlade tidningskrönikor i bokform.

Nu, vid snart 79 år, ger hon också ut sin första sagobok. Men den hade knappast funnits om hon inte besökt vårens konstrunda.

– Jag har ett par barnbarn i 20-årsåldern som brukar be mig skriva ner sagorna jag berättade när de var små. Och vid konstrundan blev jag så förtjust i Ericas bilder att jag tog kontakt och bad henne illustrera, säger Margareta Rudbo.

Erica Nilsson är uppväxt i Ånge och gick teater- och dansgymnasium i Timrå och senare Sundsvalls Konstskola. På en gård i Kolsta, som om somrarna också har en uppvisningsträdgård, har hon både verkstad och butik i en bagarstuga från 1850. Där säljer hon konst- och bruksföremål, måleri, tryck och keramik. Hon har en förkärlek för djur som motiv, och såväl skator som kor har kunnat ses på olika utställningar och konstrundor. Så här års har förstås också tomtarna flyttat in i butiken.

– Från början gällde måleriet. Sedan gick jag en keramikkurs, köpte en drejskiva och drejade dag och natt. Och nyligen gick jag en tre månaders illustratörsutbildning som var jätterolig. l bland behöver man göra något nytt och skakas om lite, och upptäcka att det här var roligt, säger hon.

För henne var "Småtomtar" det första egentliga illustrationsprojektet. Hon läste Margareta Rudbos text, kröp in i verkstaden och tecknade - inspirerad av julsånger i juli månad.

Att försörja sig som konstnär och keramiker är tungt. Därför vill Erica Nilsson gärna nischa in sig mer som illustratör i framtiden. Här finns möjligheter att få uppdrag och arbeta i avgränsande projekt under en viss tid. Eftersom det ena brukar ge det andra har hon redan fått förfrågningar också från en annan författare.

"Småtomtar" har de båda upphovspersonerna gett ut själva, inte minst för att hinna få ut boken till jul. Redan har flera hundra sålts och både stora och små har gillat berättelsen om gårdstomtar, hustomtar, skogstomtar och bergstomtar och deras olika liv i en lantlig och naturnära miljö. Man får följa dem i vardag och i julfirande och även veta vad bergstomtarna, som är "the bad guys", kan ställa till med när de kidnappar en lillnisse.

Men om det blir ännu en bok ska nog bergstomtarna vara mindre stygga; de är mest bara annorlunda och förstår inte att de ställer till med saker. Så går funderingarna och miljön är ju redan på plats - många av bilderna i "Småtomtar" är hämtade från Erica Nilssons gamla gård. Köket är hennes, och det gamla hönshuset är också med på ett hörn.

Vem vet, kanske finns det rentav tomtar på gården.

– Jag har ett timrat litet hus här borta där de skulle kunna bo, säger Erica Nilsson.