Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tröttnade på gräsklippning – och trivs med sin stenträdgård: "Vi är jättenöjda"

Plattlagda gångar ringlar genom gruset, förbi astillbe, en porlande fontän och bort mot ett perennbacke. Att göra slut med gräsklipparen innebar en trädgård som för tankarna till Japan.

Det var aldrig meningen att göra en trädgård inspirerad av japanska förebilder när Hasse och Ingalill Holm skulle göra i ordning trädgården efter renoveringen. De visste bara en sak:

– Vi ska inte ha någon trädgård med gräsmatta mer, säger Hasse Holm.

Se även: Vågade följa drömmen – nu är deras indiska bed & breakfast bokat flera år framöver

De ville också ha en tomt som inte krävde så mycket skötsel.

– Jag vill inte krypa omkring och rensa, säger Ingalill Holm.

De hade flyttat från huset med trädgård i Hemlingby och tagit över Hasses föräldrahem, renoverat det och skulle sedan göra i ordning trädgården. Det var då idén kom och tog form. Nu har de haft sen steniga oas i tre år och trivs förträffligt.

– Vi är jättenöjda, säger de enigt.

Tomten saknade grönska efter byggarbetena. De började med backen längst bort, där de satte perenner och marktäckare.

Se även: Se den vackra trädgården i Njurunda.

Blommorna skulle gå i blått och vitt med inslag av rött ville Ingalill, men nu har fler färgklickar smugit sig in i takt med att presentblommor satts i jorden. Krukrosor frodas intill iris och liljor. Längst ner växer smultron och de lyser röda också i pallkragen intill.

– Det gillar barn och barnbarn, säger Hasse Holm.

Titta in hos: Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Det ryms mer ätbart i det avskalade trädgrådsrummet. Björnbär och vindruvor klättar uppför en södervägg och det finns krusbär och svarta vinbär, bigarråer och plommon.

Efter slänten var det dags för resten av trädgården.

– Vi tog hjälp av barn och barnbarn. Jag önskade mig en dags arbete i 60-årspresent, berättar Ingalill Holm.

Med gemensamma krafter lade de ut den marktäckande duken och fick plattor till gångarna och singlet på plats. Tidigare hade de gjort en plattlagd uteplats med badtunna. Nu kompletterades den med en murad grill och en pergola. Skugga är välbehövligt på den skyddade tomten i söderläge. Växter har de både i marken och i krukor.

Trots avsaknaden av gräs och traditionella rabatter ger trädgården ett ombonat intryck. Den omges av en hög spireahäck och bakom den skymtar tallar på områdets lekplats och allmänning. Dit kan de också gå om de vill känna gräs under fötterna och spela en omgång kubb.

Vattenporl hör till i en japansk trädgård. Det hör också till makarna Holms trädgård. På uteplatsen låter en liten fontän rogivande och ute vid pergolan plaskar det trivsamt i guldfiskdammen en annan fontän. Hasse Holm är nöjd med sin damm.

– Det är roligt för barnen.

Ingalill Holm sitter gärna och läser till den porlande fontänen i segeldukens skugga på uteplatsen.

Trots att de ville ha en arbetsfri trädgård är det lite pyssel med den. Dammen ska göras ren med jämna mellanrum, fiskarna övervintrar i garaget och de får rycka upp skott ur singlet. Det sistnämnda är dock en ganska trivsam syssla tycker Inga-Lill Holm. I år har de dock färre krukor än i fjol.

Växterna, förutom bärbuskar och -träd, bland annat funkia och astillbe, frodas. Det är fin lerjord under grus och duk berättar Hasse Holm.

– Det låg ett trädgårdsmästeri här innan mina föräldrar byggde 1957.

Trädgårdar i Japan

Trädgårdsanläggning har en lång historia i Japan. De tidigaste kända trädgårdarna anlades på 500-talet i kinesisk stil. Till Europa kom inspirationen från framförallt Kina i slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet.

På världsutställningen i Chicago 1893 visades den japanska trädgårdskonsten upp för västvärlden och startade en ny trend. Den svenske trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin tog med sig idéer från en liknande utställning i Breslau 1913 och anlade en japanskinspirerad trädgård i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad.

Sten, sand och vatten utgör tillsammans med växter trädgårdens viktigaste delar. Trädgårdstilarna och inspirationen till dem har varierat genom århundradena.

Källor: Japansk trädgårdskonst i Sverige– Introduktion och inspiration vid gestaltning! Gunilla Utter C-uppsats 2014 SLU Alnarp, Japansk trädgårdsdesign i Sverige – en förloradkänsla Keiko Düring C-uppsats 2008 SLU Alnarp, Wikipedia