Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De väljer tid och lust för att leva

Rania Rönntoft och sambon Andreas Skoglund lämnade Göteborg och konsumtionshetsen för att finna ett nytt liv på landet i Matfors.
– Vi vill jobba mindre och leva mer, säger Rania.

Ett år har gått sedan de landade i skogarna utanför Matfors. Efter ett första stopp hemma hos Andreas mamma via en lägenhet i Vattjom, hyr de nu ett gårdshus vid Kvällsjön. Lugnet är påtagligt, vattnet glittrar på sjön och skogen ligger lugn alldeles intill.

De ville sänka takten, jobba mindre och leva mer och hade fått nog av att arbeta så mycket att de inte hade tid, ork eller lust att leva och njuta av livet. De var unga, obundna och fria att ta steget mot ett nytt sätt att leva.

– Vi tänkte att är det någon gång så är det nu. Det är något som är fel, allt i vårt samhälle kretsar kring konsumtion. Vi rensade rejält bland våra saker när vi skulle flytta för vi har insett att man klarar sig med lite, säger Rania.

Paret har inga lån, vilket var en bra förutsättning för att styra om livet. De hyr sitt hus och undviker att sätta sig i skuld. Rania arbetar som frilansfotograf och Andreas jobbar 75 procent med telefonsupport. De har valt att leva utan bil och promenerar 25 minuter till Matfors för att ta bussen till Sundsvall.

– När jag tittar ut här fattar jag inte att den här utsikten är min, det är så långt från hur vi bodde i Göteborg. Nu har vi landat, säger hon.

Rania spenderar mycket tid hemma och hon fyller dagarna med det hon känner för. Hon plockar svamp och bär, njuter av en stilla cykeltur och går på loppis. Jobbet styr hon hemifrån och hon har sitt kontor i sovrummet. Ibland åker hon iväg på jobbresor.

Hon eldar ofta i kamminen och dricker mycket kaffe – det enda hon överkonsumerar. Suget efter att unna sig något finns fortfarande kvar, men att bryta med sin gamla livsstil var enklare än hon trodde.

– Visst kan jag känna att jag skulle vilja köpa något fint, men jag vet att den känslan går över. Det är en tillfällig kick som jag inte behöver i längden. Jag läste någonstans att försöka bli lyckligare och må bra handlar mer om att göra sig av med det som gör en olycklig.

Rania och Andreas tror på "downshifting", att sänka takten och ta det lugnare. De har valt att arbeta mindre för att kunna njuta mer av vardagen. De försöker minimera antalet val som krånglar till tillvaron och har skurit ner på prylar, rensat och tänker till när de verkligen behöver göra inköp.

– Om man bara har en vinterjacka behöver man inte fundera över vad man ska ha på sig. Då undviker man onödiga val som lätt kan göra en olycklig, säger Rania.

Som frilansfotograf är det tufft att överleva och Rania har många tunga dagar då hon tillåter sig att känna den känslan. Ekonomin stressar henne men hon saknar inte att ha en massa pengar.

– Jag vill få in lite mer uppdrag. Just nu händer inte mycket på jobbfronten och då känns det förstås tyngre.

Rania och Andreas vill inte ha barn, det är de på det klara med.

– Vi lever ett liv som inte fungerar med barn. Vi skulle behöva offra en hel del och det är vi inte beredda att göra.

Att säga att man inte vill ha barn är känsligt om man är 26 år och många blir provocerade av det. "Du är så ung, du kommer att ändra dig", får hon ofta höra.

– Ingen av oss vill ha barn, vi har inget emot dem men vi vill leva mer fritt. Livsstilen som kommer med barn lockar inte oss, säger hon.

Rania är van att få kritiska frågor om sin livsstil – om barn, pension och framtid. Det är inget som bekommer henne.

– Den dag vi är gamla har allt ändrats, vi tänker inte mycket på det. Vårt generella synsätt är att det löser dig, det blir vad det blir och det tar vi då.

Hon trivs med ensamheten och katten Ellie håller henne sällskap i huset och följer med när Rania är i skogen. Den största insikten som vuxit fram under året är vetskapen om att det fungerar att leva på lite.

– Vi skulle kunna bo ännu mindre. Vi har en dröm om att skaffa en folkabuss och åka runt, jobba lite och uppleva mycket. Då blir det till att leva väldigt enkelt. Men vi får börja med små tripper för att se om det verkligen passar oss.

Ranias värld är fylld av drömmar och funderingar – hon svävar samtidigt som hon står tryggt på marken.

Ranias blogg: www.raniamaria.eu/blog

Instagram: raniamaria