Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill öppna en ny mötesplats för alla

Flyktingarna på Åstön behöver stimulans i vardagen.
Det menar Hässjö pastorat som nu hoppas på att stiftet ska skjuta till pengar för en ny dagverksamhet.

I oktober öppnade Migrationsverket ett akutboende för flyktingar på Åstön i Tynderö församling. Nu har Hässjö pastorat skickat in en ansökan till Härnösands stift om 190 000 kronor för att driva en dagverksamhet för kvinnor och barn i Tynderö under 2016.

– Den gamla militäranläggningen de bor i är en ganska torftig miljö med knappt någonting att göra. Med den här satsningen hoppas vi kunna erbjuda lite stimulans i vardagen, säger diakon Birgitta Sundborg.

Projektet kommer att genomföras i samband med Röda korset och om allt går enligt planerna ska man hålla till i Tynderös bygdegård.

– Vi hyr redan delar av bygdegården för våra verksamheter och lokalerna är perfekta för den här sortens mötesplats, menar kyrkoherde Thord Hägglund.

Tanken är att kvinnor och barn ska kunna komma till mötesplatsen för att umgås med varandra, men också med människor från trakten.

– Det finns så otroligt många goda krafter som engagerar sig i flyktingfrågan i Tynderö. Samtidigt måste vi inse att den här situationen inte kommer att gå över till våren, utan det kommer troligtvis bli en del av vardagen för en lång tid, säger Birgitta Sundborg och får medhåll från kyrkoherden.

– Som kyrka sätter vi alltid medmänniskan först, och vi hoppas att det här kan ge dessa människor en lite ljusare tillvaro, säger Thord Hägglund.

Målet är att dagverksamheten ska vara i gång efter årsskiftet.

Läs mer:

Flyktingarna kom med ett och ett halvt dygns varsel

Flyktingarna som vägrade kliva av bussen: "Vi vill be svenska folket om ursäkt"