Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill rusta Centrumhuset i Ljungaverk

Centrumhuset i Ljungaverk kan vara på väg att blomma upp på nytt.

Åtminstone är det vad en grupp Ljungaentusiaster hoppas på.

– Det känns inte rätt att riva när det finns så stort intresse och mycket idéer, säger Anders Mjärdsjö, som pendlar mellan Las Vegas och Ljungaverk.

Nedklottrat, sönderslaget och förfallet.

Centrumhuset, som en gång huserade såväl post, som sjukstuga, bank och kiosk, har under de senaste åren blivit ett anskrämligt inslag i Ljunga-miljön.

I våras samlade ett gäng eldsjälar ihop frivilliga för att städa upp runt huset och spika igen de tomma fönsterhålen.

– Många vänner som varit på besök har funderat över det förfallna huset mitt i centrum och det såg riktigt fruktansvärt ut innan vi i våras började städa upp, säger Anders Mjärdsjö.

Nu vill man gå ett steg längre genom att hitta intressenter som vill vara med och återuppliva fastigheten. En idé är att få folk att köpa in sig i huset, kanske i form av aktier.

– Det är åtminstone en idé vi har. Vi kan inte hålla på med välgörenhet utan det måste gå runt på kommersiella grunder, säger Mjärdsjö.

Efter många telefonsamtal kan han konstatera att såväl vilja som intresse finns bland Ljungaverksborna.

– Det händer mycket häromkring och det vore roligt om vi kunde få igång aktiviteter i huset för att få ett levande centrum.

Exakt vad som ska inhysas på de 500 kvadratmetrarna har man ännu konkreta förslag till, men förhoppningen är att det åter ska bli liv och rörelse i centrum.

– Vi är öppna för alla förslag och visar det sig att det inte finns intresse på orten så kan vi inte göra detta. Men då behöver vi i alla fall inte stå där och säga att vi inte försökt rädda huset.

I december hoppas Anders Mjärdsjö kunna kalla till ett möte för allmänheten där idéer och förslag ska kunna ventileras.

Byline: Marie Öberg