Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill stoppa kommunens planer på bygdeavgiftsmedel

Bygdeavgiftsmedel ska inte användas till att dryga ut kommunens budget. Det anser Vår framtids Leif Edh, som tänker göra sitt för att bromsa de båda ansökningarna från Ånge kommun.

Annons

Nästa tisdag ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till beredningsgruppens förslag till hur höstens bygdeavgiftsmedel ska fördelas. Ett förslag där ansökningar från Ånge kommun står för två tredjedelar av de 1,2 miljoner kronor som finns på slutraden.

Dels en halv miljon kronor till inköp av en ny mobil scen, men också 300 000 kronor till utemiljön vid Ljungaskolan.

– Det är rent bedrövligt att hantera pengar på det här sättet, anser Vår framtids oppositionsledare Leif Edh, som är starkt kritisk till beredningsgruppens förslag.

– I princip handlar det om en utvidgning av den egna budgeten, och så kan man inte hålla på. Kommunen kan inte fortsätta leva på AFA-pengar och bygdemedel, säger Leif Edh.

Läs också: Han invänder mot miljoninvestering i ny scen

Investeringar på skolgårdar anser han måste rymmas i humanistiska nämndens budget, och när det gäller sceninköpet så efterlyser han ett ordentligt underlag.

– En scen för 1,25 miljoner kronor låter väldigt dyrt. Vi vet att det finns billigare som nog skulle täcka de flesta behov, säger Leif Edh, och meddelar att Vår framtid kommer yrka på att kommunens ansökningar hänskjuts till våren 2016.

Det betyder att kommunens andra oppositionsledare, Kjell Grip (KD), förmodligen har avgörandet om scenen i sin hand. Detta då Vänsterpartiet verkar stå fast vid sin reservation gällande investeringsbeslutet.

– Jag har pratat med Stefan Åsén som sitter i humanistiska nämnden för oss, och jag har samma åsikt som honom. Man kan inte ta beslut om så stora pengar på ett så bristfälligt underlag, säger Örjan Olsson (V), partiets namn i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Och av allt att döma så kommer beredningsgruppens förslag att revideras.

– Det är högst troligt att jag reserverar mig mot kommunens ansökningar, säger Kjell Grip (KD), som vill se ett nytt upplägg för hur bygdeavgiftsmedlen bereds.

– De här pengarna är till för människorna som bor i kommunen, och då måste de få komma mer till tals om hur de vill att medlen ska fördelas, säger Kjell Grip.