Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill tillåta sex med lik och djur samt sex mellan syskon

Liberala ungdomsförbundets största distrikt, LUF Stockholm, tog i helgen ställning för nya liberaliseringar av den lagstiftning som reglerar hur sexuellt umgänge får idkas i Sverige.

Med argumentet att staten inte godtyckligt ska bestämma vem individen får ha sex med beslutade Stockholmsdistriktet att inta hållningen att incest mellan syskon över 15 ska legaliseras. Förutsatt att samtycke råder bör det vara fritt fram, anser LUF Stockholm.

Distriktet landade även i en liknande slutsats rörande sex med avlidna, det vill säga de handlingar som i dag faller under brottet nekrofili. Förutsatt att personen i fråga har samtyckt innan dödsögonblicket bör det inte vara straffbart att ha sex med den döde, tycker de unga liberalerna.

Läs också: Ungdomsförbundets utspel: "Om två syskon älskar varandra ska de få ha sex"

Distriktets ställningstaganden ligger i linje med LUF:s generella hållning. I augusti beslutade kongressen att LUF ska verka för att vissa former av djursex ska legaliseras. Medan sexuella handlingar som skadar djuret ska förbli olagliga bör tidelag där djuret inte kommer till skada vara fullt lagligt, anser LUF.

Utan ungdomsförbunden skulle dessa till synes perifera frågor förmodligen komma upp till diskussion betydligt mer sällan. Visst inser LUF att det finns många sakfrågor av större dagsaktualitet, men ungliberalerna tar sig tid att pröva argumenten även när det gäller det mer obskyra.

De flesta har förmodligen aldrig ens reflekterat över att den gällande lagstiftningen inom området överhuvud taget skulle kunna ses som en frihetsinskränkning. Skratt och/eller äckel torde vara en vanligare reaktion när frågan om sex med djur kommer på tal.

Det är givetvis lätt – ja, närmast oemotståndligt – att göra sig lustig över ungdomspolitiker som lyfter den typen av frågor. Men i själva verket är det kanske den flabbande vuxenvärlden som brister i seriositet.

Givetvis vill LUF inte uppvigla till kontroversiella sexuella aktiviteter. De vill bara gå till botten med frågan om på vilka grunder en företeelse kan och bör kriminaliseras.

Samtidigt kan man fråga sig om inte frågor av den här typen lämpar sig bättre för diskussionskvällar, som inte sker inför öppen ridå, än för stämmor och kongresser.