Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill utveckla hela Norrland

Nu tar gruppen "Framtidstanken" taget om norrland och bjuder in till eventet "Framtidsbaren".
– Vi vill ha hela norrland som arbetsområde och göra det attraktivt, säger Tomas Melander, samordnare.

Det är en organisation på cirka 15 till 20 personer som vill skapa ett intresse kring hela Norrland.

Som vill tar intryck på vad som händer i världen och vad som intresserar dem.

4 december öppnas den första "Framtidsbaren" på Hotell Knaust. Huvudfrågan för kvällen blir "Så kan Norrland bli ett attraktivt alternativ", åldrande och krympande befolkning.

– Folkmängden har stått still ganska länge nu. När jag flyttade hit 1992 och då bodde det 95 000 personer i Sundsvall. Sedan har det inte hänt så mycket mer, varför, frågar sig Mats Persson, arkitekt.

Det kommer finnas en scen och sen bjuds det in en panel, som kommer att spegla en stor del av Norrland. Det blir allt från professorer till politiker och riksdagsledamöter.

Första "barens" inledare och provokatör är professor Lars Westin, hans tes är "satsa på de stora städerna", de med riktigt tillväxt – Norrland kommer inte att klara sig.

En annan tes är om kvinnor: "I allt för stor utsträckning lämnar kvinnorna Norrland. Självförsörjande, självständiga och välutbildade kvinnor drar, det måste göras någonting åt det", anser professor Lars Westin

– Sen vill vi slå på stort och satsa allt på samma kort, vi vill ha alla Norrländska kommunalråd på plats i september. Vi jobbar på det, säger Tomas Melander.

Oftast går flyttlassen alltid söderut, Jerker Sjödin är en av de som har flyttat "hem" igen efter några år i Stockholm.

– Det känns lite som en besvikelse och det är väl det som driver en till ett sådant projekt. Hur utvecklar man Norrland? Jag vet inte riktigt om Sundsvall äger, suger eller möjligen duger.