Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dea rånades på hemvägen – klandrades av polisen: "Som att jag gjort något fel"

Långfredagen började bra för Dea Lindqvist med krogbesök med pojkvännen, hennes pappa och hans tjej.
Men det slutade i katastrof. Hon gick hem själv på natten, blev nerslagen bakifrån, rånad och sedan illa behandlad av polisen som tyckte hon fick skylla sig själv när hon var onykter och gick ensam.

– Jag trodde aldrig att en man skulle hoppa på en kvinna bakifrån, ett slag i ryggen och jag föll omkull. Jag var alldeles chanslös. Han tog mobilplånboken och det enda jag kunde göra var att skrika i panik.

Dea har panikångest. Men hon får hjälp och kämpar för att komma i gång. Men det här blev en knuff åt fel håll.

– Jag vill vända mitt mörker och läsa till kurator, för att längre fram kunna hjälpa andra.

För att klara panikångesten brukar hon gå ut och gå på kvällarna. Men det känns väldigt långt borta efter överfallet.

– Han tog inte bara av mig mobilen, pengarna och alla kort. Han tog av mig friheten att gå ut själv, min trygghet och känslan av självständighet.

Läs också: 87-årig kvinna rånad och skrämd

Deas pappa kom gående efter henne, hörde skriken och hittade henne i slänten. Det var också han som larmade polisen. Men den hjälpen blev inte vad den borde ha blivit.

– Jag hade panikångest och kunde knappt prata. Jag var i chock. Då frågade ena polisen hur mycket jag druckit och varför jag gick hem själv.

När Dea kom till akuten bad polisen sköterskan att ta ett utandningsprov.

– Polisen klandrade mig. Precis som att det var jag som hade gjort något fel och så ville polisen ha in mig i fyllecell. Det gjorde det hela värre.

Tack vare att hennes kille kom till akuten fick hon åka hem.

På söndagen ringde hon till polisen för att komplettera anmälan med det hon kom ihåg. Då visade det sig att polisen inte hade skrivit någon anmälan om rånet. Men då blev det gjort.

Dea skrev utförligt och starkt på Facebook om hur rånet drabbat henne och ST kontaktade henne eftersom det var så berörande.

Hon har fått ett fint och starkt stöd av sina vänner, och grannar har kommit med mat till henne.

– Det har varit ett stort engagemang. Men min familj är också knäckt av det som hänt.

Tips har kommit om vem förövaren kunde vara, men Dea är väldigt osäker och vill inte peka ut någon.

– Jag såg ju honom bara hastigt i profil, det var ingen jag kände. Det hade känts bättre om jag hade fått se hans ansikte. Då hade jag inte behövt vara rädd för alla.

Hon funderar på om han hade följt efter henne ända från krogen till backen nedanför vårdcentralen eftersom han inte hade någon jacka.

– När jag gick hörde jag att någon gick bakom mig så jag ökade farten och intalade mig att jag bara var nojig. Men så var det inte. Jag hoppas han förstår hur mycket han har förstört.

Josef Wiklund är lokalpolisområdeschef för Medelpad.

– Det var fyra polispatruller som ryckte ut, varav en hundpatrull. Men de lyckades inte få upp något spår av förövaren.

Samma natt skrevs också en rapport men av någon anledning blev inte den godkänd av befäl förrän på söndagen. Men den rapporten kan inte ha varit godkänd när Dea ringde in och ville komplettera sitt vittnesmål och det upprättades en ny anmälan. Därför finns nu två anmälningar om samma sak.

Den polis som ska ha varit otrevlig mot Dea säger Josef Wiklund är en kollega som har ett väldigt gott rykte och är känd för att ha mycket tålamod.

– Sedan kan jag inte kommentera en människas upplevelser. Är hon missnöjd med hur hon blev behandlad får hon kontakta polisen och göra en anmälan om det.

Läs också: Rånades på Navet