Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: 24 föreningar samverkar för framtidens fotboll – satsa på en kostnadseffektiv hall på Selångersfältet

Vi föreningar är överens om att något behöver göras för att utveckla fotbollens möjligheter i hela Sundsvall. Vi står alla enade bakom ett förslag – att satsa på en kostnadseffektiv fotbollshall på Selångerfältet i Sundsvall.

Vi gör det inom "samverkan för bästa fotbollen" och vi går in i detta med det bästa för fotbollen för ögonen. En satsning på en fotbollshall, en så kallad airdome i Selånger, innebär en möjlighet till gemensamma träningsmöjligheter mellan november till april.

Vårt förslag med en airdome är samhällsekonomiskt ett kostnadseffektivt förslag sett till totalkostnad, kvadratyta och de antal utövare som kan träna fotboll. På plats finns redan befintliga kommunala investeringar, gott om parkeringsytor och nära till kollektivtrafik. När situationen ser ut som den gör med den kommunala ekonomin i Sundsvall blir en airdomesatsning i Selånger ett mycket kostnadseffektivt alternativ som också kommer bidrar till andra idrotter.

Behovet är idag stort – fotbollen i Sundsvall har svårt att skapa goda förutsättningar för sina utövare och spelare. Fotbollen klassas idag av kommunen som en sommaridrott vilket gör att fotbollsträning mellan november och april blir mycket svår att bedriva. Under vintertider är exempelvis Nordichallen främst vikt för seniorlagen i de högre divisionerna. Alla fotbollsspelande barn och ungdomar tvingas konstatera att den i särklass största idrotten har svårt att erbjudas några tider och för ungdomar som inte utövar någon vinteridrott skapas ett glapp. Allt detta får stor negativ inverkan på den så viktiga ungdomsidrotten och på individnivå inte allt för sällan förödande då många ungdomar i förtid avslutar sitt idrottande.

Fotbollen är största sporten bland ungdomar i Sverige och samtidigt den mest jämställda idrotten utifrån antalet utövare. Det är också en verksamhet med stor betydelse för integration i landet – i Sundsvall som på andra orter är fotbollen den idrott som inkluderar och integrerar flest utövare med utländsk bakgrund. De stora samhällsekonomiska effekterna är väl kända.

Vi föreningar står beredda att tillsammans öka vårt engagemang och ansvar för den så viktiga ungdomsidrotten.

Sundsvalls 24 fotbollsföreningar – tillsammans för fotbollen, genom Fredrik Hammarström Selånger FK och Tomas Jonsson GIF Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel