Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: 500 barn i Sundsvall kan drabbas av bristfällig skolutredning – ta inga förhastade beslut

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Sundsvalls barn- och utbildningsförvaltning föreslår en ny skolstruktur som innebär att 500 barn förlorar sina skolor vid nedläggning av fem verksamheter, bland annat Allsta skola. Ett sådant beslut behöver vara väl utrett och analyserat. Hur påverkas kommunens ekonomi? Hur påverkas barnen? Hur påverkas skolresultaten? Utredningen ger inga svar på dessa frågor.

Skolstrukturutredningen har genomförts utifrån kommunens princip om att inga F-9-skolor bör vara mindre än 175 elever och inga F–3-skolor mindre än 140 elever. Mindre skolor anses inte kunna upprätthålla en god pedagogisk standard. Vad kommunen grundar denna bedömning på är inte kommunicerat.

Forskning visar att små skolor främjar goda skolresultat, i synnerhet för yngre barn och barn från hem utan studievana. Det verkar stämma även i vår kommun – av Skolverkets statistik över nationella prov i årskurs 3 framgår att alla de fem nedläggningshotade skolorna presterar bättre än genomsnittet i kommunen. Skolverkets undersökningar visar också att vårdnadshavare är mycket nöjdare med dessa skolor än genomsnittet i Sundsvall. Inget talar alltså för att den pedagogiska standarden brister – varför ska skolorna läggas ned?

Mindre skolor påstås inte heller kunna upprätthålla en ekonomiskt hållbar drift. Alla skolor dras över en kam och inga ekonomiska kalkyler eller kostnader redovisas. Utredningen försöker inte ens visa att berörda skolor inte är ekonomiskt hållbara.

Kommunen behöver nu redovisa hur man tänker när det gäller pedagogisk standard, nyttor och konsekvenser.

Av utredningen framgår tvärtom att effektberäkningar och konsekvensanalyser inte gjorts innan förslaget lagts fram – det ska tas fram efteråt. Det nämns således inte att det tillkommer kostnader för skolskjutsar och för om- eller tillbyggnationer av de skolor som ska ta emot fler elever, att vi riskerar färre elever som når godkänt och att färre elever mår bra. För att inte tala om riskerna för att fler föräldrar väljer friskolor för sina barn om de kommunala alternativen inte är attraktiva, vilket kan leda till ytterligare urholkning av finansieringen av den kommunala skolan.

Det vi vet är alltså att små skolor främjar goda skolresultat och att skolor som föreslås läggas ned har bättre resultat än genomsnittet i kommunen.

Vi föräldrar med barn på Allsta skola vet också hur otroligt bra barnen mår i skolan. Att barnen ska förlora den fina skolgången de har i byn gör ont att tänka på. I synnerhet när vi inte ser några tydliga vinster för kommunen som helhet av dessa skolnedläggningar.

Det vore fullständigt oansvarigt att gå till beslut om en ny skolstruktur innan politikerna har ett grundligt genomarbetat beslutsunderlag att ta ställning till. Det handlar om att 500 barn kan förlora sina skolor och flera tusen andra barn som påverkas av att kommunens skolor blir mer storskaliga.

Kommunen behöver nu redovisa hur man tänker när det gäller pedagogisk standard, nyttor och konsekvenser. Inga ansvarsfulla beslut kan fattas innan vi vet att kommunens ekonomi påverkas positivt och att barnen och deras skolresultat inte påverkas negativt.

Så till politikerna i barn- och utbildningsnämnden – ta inga förhastade beslut!

Föräldrainitiativet Sundsvall, genom Björn Hammarstedt, Laura Brander, Zdenko Cabrajic, Monika Enqvist, Ida Svanedal och Åsa Walker

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel