Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: 5i12-rörelsen: Rösta i EU-valet – det är ett vägval

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Den 26 maj får vi utnyttja vår rättighet att i demokratiska val välja våra representanter till EU-parlamentet, Europas riksdag som ska forma den framtida EU-politiken. Det är det enda folkvalda parlamentet i världen som utses av medborgare från flera länder.

Över 400 miljoner medborgare i 28 länder ska med allmän och lika rösträtt forma en gemensam politik i avgörande framtidsfrågor. Det handlar om klimat och miljö, jobb och företagande, migration och flyktingpolitik, drog- och vapensmuggling, penningtvätt och skatteflykt mm. Stora och avgörande framtidsfrågor som angår oss alla och som måste hanteras genom samarbete över nationsgränserna.

Valdeltagandet i EU-valet 2014 var endast 51 procent att jämföra med det senaste riksdagsvalet som var 87 procent. Varannan svensk utnyttjade alltså inte sin lagstadgade rösträtt i förra EU-valet.  Samma låga valdeltagande den här gången skulle innebära att 3, 2 miljoner svenska medborgare inte skulle utnyttja sin rösträtt. Soffliggarna innebär ett demokratiskt underskott. 

EU startades efter andra världskriget som ett fredsprojekt med ökat samarbete i stället för krig och konflikt. Men den senaste utvecklingen är oroande. Storbritanniens utträde är ett aktuellt exempel som orsakat kaos och avskräcker. I många länder växer högerpopulismen. 

I Polen, Ungern och Rumänien hotas mänskliga rättigheter och de fria medierna och nya lagar införs som hotar rättsstatens principer. Återigen hörs även i Sverige högljudda uniformerade nazister på gator och torg med slagord från trettiotalets Europa. Sammanhållning ersätts av ökade motsättningar och splittring.

Den politiska demokratin har utvecklats och förändrats under det senaste seklet med både framgångar och motgångar. Den kan aldrig tas för given och måste ständigt försvaras och utvecklas. Därför är det kommande EU-valet ett ödesval. För att lösa framtidens utmaningar behöver Europa ett bättre och mer demokratiskt samarbete än i dagens EU.  För oss i 5i12-rörelsen och för många andra handlar EU-valet om demokrati, mänskliga rättigheter och solidaritet. Ett vägval.

Avstå inte din demokratiska rättighet, en rättighet som många runt om i världen fortfarande saknar och längtar efter att få. Rösta den 26 maj!

Styrelsen för 5i12 -rörelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel