Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Aktieägare i kommunala bolag bör få full insyn i utnämningar till viktiga positioner

Efter att tagit del av inläggen från Tomas Melander och Hans Fritzheimer samt Rune Östberg som båda publiceras den 9/8 kan jag inte annat än nicka instämmande. De bägge inläggen knyter samman en problematik som är svår att angripa.

Kommuner i allmänhet ägnar sig åt bolagisering av skilda anledningar. En uppenbar anledning torde vara att kunna nyttja koncernbidragsrätten. Insynen för oss skattebetalare – som ”anställt” företrädarna för dessa bolag – är inskränkt till att ta del av årsredovisningarna. Själv har jag aldrig fått någon kallelse till bolagsstämma i något av bolagen. Nu kanske det är att dra argumentationen för långt, men det har en viss bäring i frågan.

Företrädare i form av vd, styrelseordförande, styrelseledamöter, suppleanter med flera funktioner i våra gemensamt ägda bolag utses av kommunens folkvalda. Så långt hyfsat okej. Det är i nästa steg det blir lite besvärande.

Kretsen av de personer som kommer ifråga för dessa funktioner är begränsad till ett mindre antal som har den politiska bakgrunden gemensam. Det är ofta utnämningarna sker inom samma politiska parti, och åtminstone utifrån sett, inom samma ryggdunkarklubb.

Det är för mig helt omöjligt att inte få en besk smak i munnen när det framstår som att utnämningarna sker med vänskapskorrupta förtecken.

När sedan det dyker upp frågor som får medial uppmärksamhet som de visselblåsningarna vi nyligen tagit del av blir detta lite väl tydligt. Precis som Melander/Fritzheimer konstaterar verkar det vara ”copypaste” som används med en viss individuell anpassning. Att sedan som styrelseordförande sätta upp en förnekande och försvarande fasad ligger i tiden. Jag tänker på Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesens ivriga förnekande och försvarande. Bolagens storlek haltar så klart i jämförelse, men företrädarnas uppträdande tycker jag är fullt jämförbara. Neka ända in i kaklet.

Nej, som aktieägare i alla dessa kommunala bolag kräver jag full insyn i utnämningar till viktiga positioner och i den dagliga driften. Jag kräver också att våra gemensamma skattemedel används med sunt förnuft och att personerna på ledande positioner tar sitt fulla ansvar för de bolag de har satts att driva.

Micke Nilsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel