Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alkoholindustrin missbrukar smuggelstatistiken

Med anledning av insändaren "Vi måste få bort smuggelspriten" skriven av Anna De Geer, vd Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL).

Under den senaste tiden har ett flertal lokala nyhetstidningar publicerat en insändare från sprit- och vinindustrins lobbyorganisation SVL, där de gör ett stort nummer av ny statistik om ungas köp av smuggelalkohol. De föreslår att alkoholskatten ska chocksänkas.

Sprit & Vinleverantörsföreningen begår dock ett grovt fel när de likställer en ökning sedan 2012 av andelen unga som köpt smugglad alkohol med en ökning av smugglingsvolymerna.

Vari ligger felet? Jo, andelen unga alkoholkonsumenter som köpt smuggelsprit kan öka trots att smugglingen minskar. Rent matematiskt räcker det nämligen med att andra inköp minskar snabbare. Föreställ er att alkoholkonsumtionen bland 14-åringar halveras. Minskar den då lite mindre bland insmugglad alkohol än andra inköpskanaler kommer smugglingen utgöra en större bit av kvarvarande konsumtion. En halvering av 14-åringars alkoholkonsumtion vore dock inte något negativt, annat än möjligen för alkoholbranschens försäljningssiffror.

Det går inte att dra några slutsatser kring hur mycket smugglad alkohol unga köper utifrån den enkätundersökning Sprit & Vinleverantörsföreningen själva hänvisar till. Vad alkoholbranschen skulle ha för intressen i att sprida felaktiga slutsatser i lokalpressen är upp till varje individ att bedöma, men glasklart är i alla fall att de har exceptionellt usla belägg för sitt förslag att kapa alkoholskatten.

Chocksänkt alkoholskatt är dessutom en utomordentligt dålig lösning på smuggelproblematiken. Tror man de 14-åringar som idag betalar för alkohol som köps ut från Systembolaget kommer dricka mer eller mindre alkohol när priset sjunker? Antar man att sprit- och vinbranschens representanter förstår grundläggande marknadsekonomiska samband uppstår frågan om det kan vara så att deras verkliga prioritering ligger i ökade försäljningssiffror snarare än ungas hälsa och välmående.

Oavsett utvecklingen för smugglad alkohol kan mer göras för att stävja problemet. Det behövs ökade resurser för att bekämpa alkoholsmugglingen. Det behövs också ökade sociala insatser och satsningar på meningsfull fritid åt unga. Åtminstone en del av kostnaderna lär dessutom tas igen i form av förebyggda alkoholproblem hos både unga och vuxna.

Solklart däri är däremot att Sprit & Vinleverantörsföreningen bör lämnas utanför allt som rör ungdomar och alkoholpolitik då de gång på gång visar sig oförmögna att se längre än till sina egna försäljningssiffror.

Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel