Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alla barn har rätt att känna sig trygga – politiker måste agera för att motverka övergrepp

I år är det 40 år sedan Sverige blev det första landet i världen att förbjuda barnaga. Det är idag en självklarhet för många att barn har rätt till en uppväxt fri från våld, och att vuxna som misshandlar barn begår en kriminell handling. Tyvärr döljer sig en betydligt bistrare sanning bakom den fina fasaden.

Därför har vår lokalgrupp i Sundsvall engagerat oss i Rädda Barnens Ungdomsförbunds nationella kampanj som pågår just nu för att stoppa vuxnas våld mot barn.

Enligt en nationell kartläggning gjord av Stiftelsen Allmänna Barnhuset 2016, uppgav 44 procent av de svenska skolelever som tillfrågades att de varit utsatta för någon typ av misshandel av en vuxen under sin uppväxt. Nästan vartannat barn har alltså blivit slagen, sparkad, dragen i håret, inlåst i en källare, hotad, utfryst, eller på något annat sätt utsatts för våld. Siffrorna, och berättelserna bakom dem, är skrämmande. Vi kan utan tvekan fastställa att våld mot barn är ett folkhälsoproblem!

Rättsskyddet för barn som utsätts för våld är svagt. Agaförbudet (och Barnkonventionen) omfattar fler former av våld än vad de straffrättsliga bestämmelserna för misshandel i brottsbalken gör. Många former av våld mot barn är därmed olagligt men inte straffbart.

Nu är dags för handling. Rädda Barnens Ungdomsförbund föreslår följande åtgärder:

■ Inför misshandel av barn som en egen brottsrubricering – på så sätt skulle vuxna som utsätter barn för våld kunna utredas och dömas mer effektivt.

■ Gör alla former av våld mot barn, inklusive psykiskt våld, straffbart - det är inte bara fysiskt våld som skadar barn. Att bli hotad, utfryst eller utsatt för verbala kränkningar kan sätta lika djupa spår som slag och sparkar. Vuxna ska inte tillåtas komma undan med sådana skadliga beteenden.

■ Alla barn ska ha tillgång till ett Barnahus av god kvalitet – ett Barnahus är en trygg och barnanpassad lokal där barn som utsatts för brott kan vara i centrum av utredningsprocessen.

Vi har fått nog av att se hur barn runt om i landet far illa till följd av vuxnas våld. Det är dags för politikerna att ta frågan på allvar och agera för att stoppa våldet. För varje dag som går lider utsatta barn i tysthet.

Rädda Barnens Ungdomsförbund kräver därför att Sveriges makthavare agerar för att motverka alla former av våld och övergrepp mot barn - alla barn har rätt att känna sig trygga och säkra!

Saga Ögren, Rädda Barnens Ungdomsförbund Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel