Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alla dessa bolag – vad ska vi ta oss till?

Det vilar något sorgligt och lätt infantilt över den försvarsstrategi som kommunalrådet Peder Björk (S) och kommundirektören Åsa Bellander visar upp gällande Näringslivsbolaget i Sundsvall, påkallat av en före detta styrelseledamots öppna brev om deras göranden och brist på låtanden, gällande de omtumlande turerna kring bolaget som publicerades i ST den 21 juli.

De svarar unisont och i kör att vi har minsann inte gjort några fel och det är bara alla andra som missförstår och försöker misstänkliggöra oss och vi har verkligen en enda ”kristallklar” linje som vi agerar utifrån. Reglementet har följts!

När nu nästa ”affär” dyker upp så tillämpas en ”copypaste” på agerandet från ansvarigt håll. Med lite andra förtecken avvisar styrelseordföranden Anita Bdiou (S) alla misstankar som föreligger mot Sundsvalls Logistikparks vd efter ett antal visselblåsningar mot hans ledarskap gällande trakasserier.

Bdiou har visserligen inte hört de nya visselblåsarna eller tagit del av deras klagomål men förklarar frankt att hon har fullt förtroende för vd:s arbete. Han har inte gjort något fel – inte hon heller! Reglementet har följts!

Det lite pikanta med dessa två affärer är att det i det ena fallet rör sig om en manlig chef och fem kvinnor (som inte hörts av ledningen) men numera slutat på Logistikparken. Fallen avslutade!

I det andra om tre kvinnliga chefer som under förödmjukande former, men på lika bristfälliga underlag, lämnat sina arbeten och gått rakt ut i evigheten. Utan att de ens fått reda på vad de är anklagade för. Fallen avslutade!

På sitt sätt är de alltså lite olika till sin karaktär, händelserna i de båda Sundsvallska bolagen. De förenas dock i det sätt på vilket de handläggs av högt stående kommunala representanter och bristen på grundläggande policy när det gäller personal- och jämställdhetsfrågor.

I ena fallet tycker en manlig ordförande att det är helt okej att utan vidare spisning, arbetsbefria tre chefer utan information om vad de anklagats för. I det andra fallet uttalar ordförande sitt fulla förtroende i en fråga där hon erkänner att hon saknar kunskap om fallet.

Att kommunens största arbetsgivare visar en sådan arrogans och inkompetens gentemot anställda är vare sig acceptabelt eller ens okej. Man kippar riktigt efter andan när man förstår med vilket godtycke som viktiga processer tillåts löpa på i den kommunala grottekvarnen. I alla händelser borde man ha rätt att förvänta sig något mer engagerat från ansvarigt håll än standardiserade upprepningar enligt formulär A.

Som slutreflektion kan man ju fundera över om någon ”där uppe” har den övergripande kollen på kommunens generella personalpolitik? Likaså är det obegripligt att man inom kommunkansliet inte har bättre rådgivare, nästan som om de verkar sätta sin lit till någon Sundsvallsk "Bagdad-Bob". Någon konkret Sundsvallsk "Bagdad-Bob" finns givetvis inte, men beteendet verkar finnas i allra högsta grad.

Det är naturligtvis – inte heller okej!

Tomas Melander, regissör

Hans Fritzheimer, advokat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel