Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alla har rätt till trygghet – därför är Pride viktigt

Under sommaren anordnas Pride på flera platser runt om i Västernorrland. Det är ett viktigt firande och ett högst aktuellt ställningstagande. För oss är det självklart att delta i Pride, men det är för oss också självklart att året runt stå upp för alla människors lika värde och rätten att älska vem man vill.

Västernorrland är ett geografiskt stort län men stor variation i demografin. För oss, som hbtq-personer, är tryggheten viktig. Vi tror att en viktig hörnsten i att känna trygghet i det dagliga och vardagliga livet är att känna gemensam och att kunna identifiera sig med andra människor.

Kampen för trygghet har kommit långt men ännu är vi inte framme. Det var inte längesen som hbtq-personer fick gömma sig bakom neddragna draperier i mörka lokaler när de skulle ha möte. Eller när en homosexuell man berättade om sin sexuella läggning och blev känd som ”bögen i Kramfors” eller varför inte ”transan i Ånge”. Sådana epitet och markörer skapar segregation och känslan av utanförskap riskerar att cementeras.

Alla har rätt att känna tryggheten i att få bli kär i vem man vill, utan att känna skam och utan att bli ifrågasatt av rådande normer.

En fråga vi ställer oss under sommarens Pride-firanden är – kan alla hbtq-personer leva som de vill i hela Västernorrland? Våra erfarenheter och våra samtal med hbtq-personer bekräftar att så ännu inte är fallet. Hbtq-personer är fortfarande överrepresenterade i självmordsstatistiken och ännu finns såväl bögar, flator och transpersoner som biter ihop och försöker passa in i heteronormen istället för att leva så som de själv vill. Vi går i Pride-paraden för dem och vi vinkar med regnbågsflagga för dem.

Alla har rätt att känna tryggheten i att få bli kär i vem man vill, utan att känna skam och utan att bli ifrågasatt av rådande normer. Vi måste tillsammans verka och arbeta för att den tryggheten och inkluderingen blir verklighet även utanför de stora städerna. För oss moderater är det en självklar frihetsfråga och en grundläggande värdering som vi aldrig kommer att tumma på eller aldrig kommer att ge vika för.

Därför är det med sorg vi allt för ofta konstaterar att debattklimatet, även i dessa frågor, blivit allt för polariserat. I frustration tar vi del av vänsterorganisationers angrepp mot oss och hur de pådyvlar oss åsikter vi inte har och aldrig kommer att ha. Låt inte sommarens Pride runt om i Västernorrland handla om det.

Låt oss istället ta i hand och gemensamt arbeta för att förbättra vardagen för hbtq-personer i Västernorrland. Homofobin, transfobin och allehanda fobier tar inte hänsyn till blockgränser eller partibeteckning. Vår förhoppning och ambition är att tillsammans med andra partier stå enade mot denna. Därför är vår uppmaning till alla partier – gör det ni med, tillsammans med oss.

Per Wahlberg, ordförande Öppna Moderater Västernorrland

Anna Proos, vice ordförande Öppna Moderater Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel