Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alla måste ta ansvar för att minska smittspridningen – även de som är under 40 år

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Med anledning av nyhetstexten "Han kräver att unga slipper covidregler: Så lite begränsningar som möjligt för alla under 40 år" i ST 30/3.

När jag tar del av fysioterapeuten Thomas Torstenssons tankar känns det som att vara tillbaka i början av pandemin. Lösningen då var ju att isolera alla 70-plussare och införa besöksförbud på alla äldreboenden.

Visst, vi äldre är ju en utsatt grupp för smittan men vi såg ju också konsekvenserna i form av ensamhet, depressioner och brister i omsorgen.

Alla åldersgrupper drabbas ju på sitt vis av pandemin i skola, på jobb, på fritiden, det sociala umgänget, och måste gilla läget i avvaktan på att vi får bukt på pandemin.

Det är så klart viktigt att hålla igång så många samhällsfunktioner som möjligt – dagis, skola, företag. Även fritidsaktiviteter, som träning både ute och inne. Det är lika viktigt för oss äldre som för alla andra åldersgrupper att på en så smittsäker nivå som möjligt kunna fortsätta vara socialt aktiva, fortsätta träna ute och på gym. Det borde Thomas, som sjukgymnast, kunna instämma i.

Nu sjunker ju antalet smittade äldre främst på grund av vaccineringen. Samtidigt ökar smittspridningen i yngre åldersgrupper – även yngre kan bli svårt sjuka och om jag förstått rätt kan man bli sjuk, om än lindrigt även om man som äldre är vaccinerad. Belastningen på en redan hårt ansträngd vård ökar.

Jag håller med smittskyddsläkare Hans Boman om att alla måste fortsätta ta sitt ansvar för smittspridningen i avvaktan på effekterna av vaccineringen. Det tar tid innan alla fått tillgång till vaccin.

"Fiona"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel