Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Allégården är ett tryggt boende – låt det vara som det är

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

Jag är dotter till en mycket orolig 87-årig pappa och jag skriver detta på grund av att Allégården i Sundsvall ska läggas ner som serviceboende – eller som våra kära politiker säger, omvandlas från serviceboende till ”trygghetsboende”.

Benämningen av dessa två säger föga om vilken typ av boende som är tryggt.

Att det är så svårt att förstå! Det är inte tryggare att bo hemma med hemtjänst. Allégården är ett tryggt boende, nu tvingar ni de boende till ovisshet, alla kanske inte passar på äldreboende eller demensboende. Eller vill inte ha det ni kallar trygghetsboende, det är ju tillbaka till lägenhet med varierande personal från hemtjänsten, som de sökt sig ifrån. Ensamheten och otryggheten är tillbaka.

Behövs det läkarvård – "boka själv".

Inget ont om hemtjänstpersonalen, men på Allégården är personalen uppdelade efter trapphus, de tillhör liksom den stora familjen för de boende, igenkännande är trygghet.

Sjuksköterskorna känner de boende och deras problem, läkare kommer för rond om behov finns, det är trygghet.

Kan allt räknas i pengar?

Var ärliga och tänk efter, ni politiker i socialnämnden. Vad är trygghet för er när ni blir gamla?

Birgith Kalm Sahlin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel