Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Allt nytt i staden är fantastiskt – jag är glad att få kalla mig Sundsvallsbo

Jag är nyinflyttad i Stenstan, efter att ha bott på landet i eget hus i 36 år, med fru och barn. Det var en härlig tid, med alla årstider som kom och gick.

Tyvärr gick min fru bort 2016, efter ett 50-årigt äktenskap. Alla barnen är utflugna sedan länge, och där satt jag ensam och funderade på vad som skulle hända mig nu. Jag o-trivdes inte, men det blev lite ensamt.

Så när mitt äldsta barnbarn frågade om han fick köpa mitt hus, så tog jag mig en riktig funderare. Jag började titta efter lägenheter inne i staden. Jag ville i så fall bo mitt inne i centrum, så jag kunde promenera till det mesta. Sagt och gjort, jag hittade en fin hörnlägenhet i ett hus byggt 1891. Högt i tak med stuckaturer. Fan va fint, här kan jag nog trivas. Så blev det.

Men det är inte den gamla stenstaden jag vill berätta om. Den känner ju de flesta till. Jag är så imponerad av allt nytt i stan, som kommit till de senaste tio åren. Sedan jag kommit till rätta i lägenheten och allt blev bra, har jag börjat utforska Sundsvall på närmare håll.

Jag tycker att allt nytt som gjorts i staden är fantastiskt, välbyggt och arkitektoniskt helt korrekt. Jag tänker på norra och södra kajerna vid Selångersån. Kan det bli finare? Jag tänker på Norra kajen och promenaden längs vattnet, kan det bli bättre? Nya hamnträdgården och gästhamnen, kan det bli bättre? Olof Palmes torg och inre hamnen, kan det bli bättre? Nej!

Nya stadsgatan genom stan kommer att bli fantastiskt. Sundsvall kommer att bli ännu vackrare och ännu mer tilltalande för turister och inflyttare. Det är jag säker på.

Och Mittuniveristetet, casinot, Himlabadet och Giffarna och mycket mycket mer. Och alla utsmyckningar till alla årstider. Fint! Och allt nytt som kommer, resecentrum, förfinande av Stora Torget, med mera.

Och ytterområden som förfinats, till exempel Njurunda, Kvissleby, Matfors, Indal och Liden (tror jag). Satsningar som blir tillgodo för ortsborna. Det finns ju tvivlare, men det gör det ju med allt nytt. Och nya E14, som kommer att bli fyrfilig trafikled. Hur länge har inte de som bor västerut väntat på det.

Många är kanske lite oroliga och ovana med tanken på Petter Stordalens nya hotellkomplex på Norrmalm, men det kommer att bli exklusivt och locka ännu fler turister till stan.

Vi måste också tänka på nya skatteinkomster som kommer stan tillgodo. Det behövs ju också för välfärden för gamla och unga.

Oavsett partitillhörigheter så har kommunledningen varit framsynt och tillfört mycket goda idéer till Sundsvalls framtid. Så mycket som Sundsvall utvecklats de senaste 10–15 åren, har väl inte hänt de senaste 50 åren. Jag är glad att nu får kalla mig Sundsvallsbo, för det får jag väl efter tre månaders boende?

Bo Norgren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel