Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Allvarligt sätta igång processer som den kring Näringslivsbolaget – rent av farligt

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

När konsultutredningen om förhållandena på Näringslivsbolaget i Sundsvall äntligen är klar sker det anmärkningsvärda att den visar att det inte finns några anmärkningar gentemot de tre cheferna. Inga ekonomiska oegentligheter eller fall av kränkande särbehandling.

Brister i rutiner kunde beläggas men ingenting som tillnärmelsevis motsvarar den utstötning ur verksamheten som cheferna blivit utsatta för. Däremot finns skäl att hävda att de tre cheferna (kvinnliga) har blivit utsatta för kränkande särbehandling! Från kommunens sida!

Är då allt i sin ordning så att allt kan återgå till normaliteten? Vissa vill nog det trots att tre människor har blivit utsatta för ett justitiemord av en extremt inkompetent hantering. I en jämmerlig bilaga till konsultutredningen klagar visserligen ordföranden över sömnsvårigheter. Hans lidande torde varit överkomligt jämfört med de tre chefernas. Dessutom får han försvara sig.

Bör vi inte snarare ställa frågor kring vad som egentligen hände?

Man får fort klart för sig att det är ett begränsat antal aktörer som har medverkat i förloppet. Det är dels ordföranden men också kommundirektören och ett par tjänstemän i den absoluta kommuntoppen som har agerat rådgivare. Möjligen också tillsammans med någon ytterligare medlem av den gamla styrelsen.

Sedan är det de tre arbetsbefriade cheferna.

När man kommer till visselblåsningarna så får man klart för sig att visslandet till 73 procent kommer från en och samma person.

Man ställer sig onekligen frågan hur fyra välutbildade topptjänstemän och politiker inte vid något tillfälle reagerar inför detta – innan man blåser fullt krigslarm?

Det är ju trots allt allvarliga saker att sätta igång denna typ av processer – rent av farligt!

Om vi för ett ögonblick lämnar verkstadsgolvet, som i detta fall rör sig om chefsnivåer av olika slag, är det en annan sak som förvånar. Dyker en sådan här affär bara upp ur tomma intet i en chefsgemenskap? Finns verkligen den drivkraften att i ett huj bara göra sig av med en hel ledningsgrupp? Eller finns djupare motiv bakom?

Tystnaden från de högre sfärerna i den kommunala hierarkin besvärar. Utifrån de händelser som inträffat så finner man det snarare anmärkningsvärt att kommunalrådet Peder Björk inte ”recenserar” sina medarbetare lite noggrannare om han inte vill att deras kompetens eller brist på densamma också ska färga av sig på honom.

Om kommunalrådet inte vill bli ”nedsmetad” måste han i så fall vara betydligt noggrannare och inte bara” agera målvakt som i vilken p-böteshärva som helst.

Slutet på denna ”affär” är långt ifrån klar. Mer stoff finns definitivt att ”gräva fram” ur spillrorna för en driven journalist.

Vad som däremot redan är klart är att processen har ruinerat förtroendet för en hel skara människor. Förstört arbetsmöjligheterna för några. I värsta fall också allvarligt skadat förtroendet för en verksamhet som haft ambitioner som legat långt bortom den kommunala förutsägbarheten. Måhända siktade man för högt.

En offentlig ursäkt från högsta nivå torde vara ett billigt pris.

Tomas Melander, regissör

Hans Fritzheimer, advokat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel