Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alnö är inte en avfolkningsort – kortsiktig lösning att lägga ned Kyrkskolan och reducera Ankarsviks skola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Barn- och utbildningsförvaltningens förslag att lägga ned Kyrkskolan och reducera Ankarsviks skola till årskurs F-3 är en kortsiktig lösning.

Att föreslå så ingripande förändringar, utan att ha utrett och diskuterat andra alternativa lösningar känns ohållbart, särskilt när våra barn på Kyrkskolan och Ankarsviks skola upplever en större trygghet, en bättre studiero och uppvisar bättre skolresultat än eleverna på den kommunala skola de föreslås förflyttas till, Vibackeskolan.

I ett försök att förbättra ekonomin föreslås kommunen flytta elever och stänga kommunala skolor! Men, det finns inga som helst garantier för att de besparingar som förvaltningen kalkylerar kommer att infrias med de föreslagna skolförändringarna. Innan förslagen antas bör det stå klart att det inte finns några andra, mindre ingripande, lösningar som kan ge likvärdiga eller till och med bättre ekonomiska effekter än de nu föreslagna. Där är vi inte idag!

Alnö är en attraktiv kommundel och cirka tio procent av kommunens invånare är bosatta på ön permanent. Befolkningen förväntas öka på sikt. Inom skolornas upptagningsområden är hus den överlägset vanligaste boendeformen. Barnfamiljer väljer ofta att bo i villor och både norra och södra Alnö är populära bostadsområden för dessa kategorier. Ingenting talar för att elevunderlaget för dessa skolor kommer att minska. Trots att man försöker bromsa utbyggnaden något på grund av den trängda trafiksituationen så görs fritidsboenden om till permanentbostäder samtidigt som det sker en stor generationsväxling. Antalet barn ökar och kommer göra det under en lång tid.

Vad vi kan se har skolstrukturutredningen inte alls tagit hänsyn till dessa aspekter. Vi menar att det finns all anledning att behålla Kyrkskolan som F-3-skola och Ankarsviks skola som F-6-skola.

Fokus bör läggas på att förbättra befintliga lokaler och se över vilka övriga besparingar som kan göras på respektive skola istället för att på sikt öka kommunens kostnader exempelvis genom att våra barn väljer friskolor.

Föräldrar till barn på Kyrkskolan och Ankarsviks skola

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel