Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ånge behöver bra informationsskyltar och parkeringar – för att locka genomresande till centrum

Coop och kommunhus alldeles inpå varandra har för all framtid spolierat en bra utveckling för ett Ånge centrum med torg och affärerna däromkring, liksom parkeringsytor. Men nu är det så och då får man göra det bästa av situationen. Just därför har dagens politiker ärvt ett särskilt stort ansvar att hantera gentemot affärsidkare och näringsställen i övrigt i centrum.

Nu tycks våra politiker med sina vallöften vara inne på att utveckla Ånge centrum så att det blir mer attraktivt/utnyttjat. De nyligen införda p-skivorna är en bra början. Man kan hoppas att de inte känner sig nöjda utan fortsätter med ambitionen att göra Ånge centrum mer parkeringsvänligt med bland annat utökade p-platser och tilltagna parkeringar för till exempel husvagnar och längre fordon.

Men, låt inte åren gå som förr utan nämnvärda åtgärder. Det brådskar med insatser. I klartext, det brinner i knutarna efter år i nära så kallat komaläge.

Senast fördröjde en segdragen politisk oenighet och ointresse mycket nödvändiga insatser beträffande bevakning/uppföljning av tvåtimmarsregeln på Stationsplan. Historien verkar upprepa sig.

Det verkar som kommunens märkliga inställning till egna informationsskyltar vid infarterna sätter käppar i hjulet för att få till en nödvändig information som inbjuder till besök i ortens centrala delar. Någon tvekan finns däremot inte att placera våra kändisar på tavlor vid infarterna.

Att hylla framstående före detta Ångebor är populärt och en fin pr-grej för orten och inget fel i det. Det känner vi stolthet för, det visar att det finns tåga i folk i våra underbara avkrokar. Det peppar oss som delaktiga Ångebor. Framgångsrika Lagerbäck och Ojala på stora plakat – en trevlig idé - är nöjsamt att notera vid infarterna. Liksom mycket annat vad gäller berömdheter som är på gång.

Men ändå, de bidrar knappast till att vi blir fler Ångebor och att genomresande viker av in mot centrum och ökar omsättningen för behövande. För det finns faktiskt en annan inte lika framgångsrik skara affärsmän/-kvinnor i dessa tider med sviktande kundunderlag som inte är lika uppbackade med reklamskyltar i det så kallade företagsvänliga Ånge.

De uppskattade besöken som kommunen gör hos olika företag i kommunen och en bättre etablerad kontakt med näringslivet är en bra början. Men räcker den insatsen – en vänlig och intresserad attityd?

Jag tycker faktiskt att man nu ska försöka ta en match med bland annat hårdflörtade Trafikverket och få till på ett par absolut nödvändiga kommunala informationsskyltar vid båda infarterna. Tavlor med ett ”Välkommen till Ånge”, med en lättläst karta över var de bilburna kan parkera och de allmäninrättningar  som folk frågar efter, till exempel apotek, polis, hälsocentral, Systembolaget, badplats, och så vidare.

När man väl ordnat fram bra och tillgängliga parkeringsplatser i centrum för alla slags fordon, är inte samhället större än att man hittar själv. De nu planerade ljusskyltarna blir ett alldeles utomordentligt  komplement med reklaminslag från olika intressenter.

Positiv Ångebo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel