Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ånge behöver en förankrad framtidsvision – att hoppas på att det ska bli bra är inget alternativ

I media kan man läsa om expansiva företag i södra Sverige som lider av elbrist, vilket omöjliggör expansion. Alternativet är att flytta utomlands! Flytta inom Sverige ses inte som en möjlighet, vilket känns oerhört märkligt!?

Diskussionen i Ånge kommun:

Vindkraft skapar investeringar som lokala företag kan dra nytta av under byggtiden. I kommunpolitiken och med förra kommunalrådet S-O Danielsson har diskussionen ofta handlat om långsiktiga jobb för 5–7–9 vindkraftstekniker. En ganska liten fråga. Markägare är så klart motiverade och får en rejäl ersättning. I övrigt blir det byapengar. Inget som direkt förändrar samhällen.

Mina funderingar och frågor handlar mer om befolkningstillväxt och utveckling.

1. Varför etablera vindkraft här för att sedan transportera el till andra änden av landet i ett stamnät som inte klarar det? Det uppges ta 7–10 år att anpassa stamnätet till den produktion man avser att utveckla!

2. Varför ser inte företag i södra Sverige en möjlighet att förlägga expansion till andra delar av landet?

3. Är statliga subventioner en god företagsekonomisk anledning till etablering i vår region?

4. Kan vindkraftsetableringar leda till hundratals arbetstillfällen och positiv befolkningsutveckling? Om inte är jag tveksam till stora ingrepp i vår natur för att i vissa fall utländska riskkapitalbolag ska göra affärer med marginellt långsiktigt värde för oss.

5. Alltför stor del av yngre generationer har sett bättre framtidsmöjligheter i andra delar av landet, vilket lett till att vi har länets högsta medelålder, i ett län med högre medelålder än rikssnittet. En betydande utmaning som måste hanteras.

6. Fortfarande ropar Socialdemokraterna "vi måste få hit statliga jobb igen" samtidigt som det konstateras att vår kommun av tradition har en låg utbildningsnivå… Övervikten av statliga jobb i vår kommun ledde till att många inte ansåg anledning till att knappt gå klart högstadiet. En hel del ungdomar som valde den vägen fick uppleva en oönskad verklighet när de statliga jobben försvann.

7. Många jag talat med tycker att vi måste ta alla möjligheter vi erbjuds, nu är det kris... Varför är det kris? Jo, därför att många litat på att staten ska ordna allt och den politiska ledningen har ägnat sig åt annat än att leda utveckling! Politiken ska skapa förutsättningar för människor att bo, leva och att driva företag.

Oavsett vilken kommunledning vi har i framtiden, krävs det en med befolkningen väl förankrad vision som beskriver vad vi vill ha för samhälle om 10–15 år. Med vision, handlingsplan och förmåga att förverkliga den kan politiken, tillsammans med alla våra invånare, leda kommunen framåt.

Att hoppas på att det ska bli bra är inget alternativ. Det har vi provat länge nog!

Hans-Erik Beck (M), Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel