Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ange längd på omkörningsfälten – för ökad trafiksäkerhet

När man reser hit från södra Sverige finns en tråkig skillnad på 2+1-vägarna jämfört med hur det ser ut i stora delar av Svealand och Götaland. Här saknas angiven längd på omkörningsfälten.

I mer eller mindre hela Trafikverkets Region Mitt (Västernorrlands, Jämtlands, Gävleborgs och Dalarnas län) står det bara att omkörningsfältet börjar, en skylt med två pilar, men det står inte hur långt det är.

På den nämnda skylten kan det finnas en tilläggstavla, där det står till exempel "0-1,2 km", med betydelsen att omkörningsfältet är 1,2 km långt. Det finns på 2+1-vägar i så gott som alla sydliga län – utom i Västra Götaland. Även i Västerbotten och Norrbotten finns ett märkbart antal 2+1-vägar där man anger längden. Så varför inte här i Mittsverige? Om man ändå satt upp skylten med två pilar kan det ju inte vara så jättemycket dyrare att även sätta upp en liten tilläggsskylt med några siffror.

Det som är bra med att ange längden är att det gör körandet tryggare, då det blir lättare att bedöma huruvida man kan köra om den framförvarande lilla kön av fordon eller inte. Som det är nu får man chansa.

Att förse exempelvis 2+1-sträckorna mellan Njurunda och Hudiksvall med angiven längd på omkörningsfälten vore en välgärning som skulle leda till tryggare färd både för pendlare och hitresta turister. Det är dåligt att det inte finns nån fastslagen svensk regel som säger att det ska vara så i hela landet.

En annan onödig skillnad, som gäller motorvägar och motortrafikleder är att här slarvas det med att skriva ut namnen på trafikplatserna. Något som är en självklarhet i stora delar av Svealand och Götaland. Det kanske inte har lika stor säkerhetsmässig betydelse som angiven längd på omkörningsfält, men det underlättar orienteringen och gör att vägskälen inte känns lika anonyma. Mellan skylten som säger att det är 1 000 meter kvar till avfarten mot Sundsvall C, Skönsberg – och den likadana där det står 500 meter – skulle det komma en skylt där det står "Trafikplats Skönsberg" – om vägen låg i södra Sverige.

Det är dåligt att man kan se på vägarnas informativa kvalitet och underhållsgrad att man är i Norrland. Låt i alla fall E4 genom Västernorrland och Gävleborg få angiven längd på omkörningsfälten och helst även att trafikplatsernas namn anges. Enkla åtgärder som skulle leda till tryggare körupplevelse och lättare orientering.

Trafiknörd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel