Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ånges företag kan vända utvecklingen – inte vindkraften eller statliga jobb

Med anledning av moderaten Hans-Erik Becks insändare "Ånge behöver en förankrad framtidsvision – att hoppas på att det ska bli bra är inget alternativ".

Eftersom jag och socialdemokraterna är omnämnda i insändaren så vill jag redogöra hur jag ser på det han skriver om. Hans-Erik skriver felaktigt att socialdemokraterna fortfarande ropar ”vi måste få hit statliga jobb igen”. Det måste vara minst 25 år sedan vi hade förhoppningar om statliga jobb men jag tycker det är väldigt bra att Jan Filipsson S tog initiativ att kontakta riksdagsledamöter och Kriminalvården när det är tydligt att det saknas fängelseplatser och vi har ett stängt Viskan inom kommungränsen.

Antalet långsiktiga jobb av vindkraften berörs och vi vet nu att cirka 15 arbetstillfällen under 25–30 år kommer de planerade vindkraftparkerna att ge. Men inte är det vindkraften eller statliga jobb som kommer att vända utvecklingen i kommunen, utan det är våra befintliga företag där den största potentialen finns.

Under 2019 besökte vi 100 företag i kommunen och alla utom 3–4 berättade om goda tider med fyllda orderböcker samt behovet av mer personal. Nu har ju coronan ställt till det, men min bild är att vi inte är mer drabbade än andra kommuner – snarare mindre.

Men visst kommer stängningen av sågen i Östavall påverka arbetsmarknaden negativt i kommunen. Innan corona så var det inte arbetslösheten som var det största problemet utan att kunna erbjuda lämpliga utbildningar så att företag här, eller som vill etablera sig här, kunde hitta den personal de behöver och naturligtvis så är det dit vi måste sträva till att åter hamna.

Ånge har enligt mig en något bättre ekonomi än en genomsnittlig mindre kommun, vi har ett synnerligen gott politiskt klimat där man faktiskt lyssnar på varandra. Om nu besöken av våra företag kan fortsätta så kan man där få svaret på vad som behöver göras för att fler skall kunna ha möjlighet att bo i vår del av landet – för kring detta är Hans-Erik och jag helt överens; Det är en förmån att få bo här!

Sten-Ove Danielsson, Ånges kommunalråd 1999-2020

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel