Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Anna Frisk: 100 år av framsteg i jämställdhet – jag råder min dotter att ifrågasätta orättvisor och bli kär i en feminist

I år, den 24 maj, fyller vår dotter 18 år. Hon blir vuxen.

Samma dag för precis 100 år sedan beslutade man i riksdagen om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män.

24 maj 2019 är en stor dag! Det svindlar lite, 100 år sedan, 100 år är inte så länge, det lever faktiskt människor idag som föddes under den tid där män och kvinnor inte hade samma värde. Märkligt.

Själv är jag född på 1960-talet, jag var åtta år när vi i Sverige beslutade om fri abort. Så fram till dess var det bara möjligt att göra laglig abort i Sverige om det fanns medicinska, humanitära eller arvbiologiska skäl. Med andra ord så gällde det för våra mammor att hålla koll på cyklen och inte ”slarva” vid fel tidpunkt.

År 2006 beslutade riksdagen om ett nytt jämställdhetspolitiskt mål, det vill säga att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jag levde i nästan 40 år innan det ses som en självklarhet.

2010 infördes könsneutral värnplikt.

2011, Sverige undertecknar Europarådets konvention om förebyggande och bekämpande av våld mot kvinnor och våld i nära relationer. I Europa är vi alltså överens om att män som slår sina fruar är ett problem som måste bekämpas.

Hösten 2015 beslutas att öronmärka ytterligare en månad med föräldrapenning för den ena föräldern. Det innebär att det är 90 dagar reserverade åt vardera förälder. Idag kan man se att en trolig effekt av att dela lika är att barn som växer upp idag har mycket bättre kontakt med båda sina föräldrar. Tidigare låg mammorna i topp. Att vara lika mycket med sina barn låter självklart i mina öron, men tydligen måste vi reglera detta, med lite extra bonus som morot för de som lyckas med detta konststycke.

15 oktober 2017 hände något stort, #metoo spreds som en löpeld, med start i den amerikanska filmindustrin fick den stor internationell spridning. Jag vågar nog lova att denna rörelse förändrat världens syn på sexuella trakasserier för alltid.

Och i januari 2018 var startskottet för en ny myndighet – Jämställdhetsmyndigheten, en myndighet som knappt hann komma igång innan den höll på att läggas ner av en övergångsbudget signerad två partier, på högra sidan, efter valet i höstas. Att dessa partier tycker att det är ok att vi backar i jämställdheten istället för att gå framåt – är inte det märkligt?

För 2019 då vet vi till exempel:

■ att en lika fördelning av föräldradagar bidrar positivt till kvinnors möjlighet till karriär;

■ att effekten med kvoterade föräldradagar bidragit till att barn idag har bättre relation till sina fäder än tidigare;

■ att företag med både kvinnor och män i styrelsen är mer framgångsrika än de med enbart män.

Kanske bra då att ha en sådan myndighet, som håller koll på att vi inte ramlar in i gamla, enkla och invanda hjulspår.

Så vad säger jag då till vår snart vuxna dotter? Lev som om allt du vill är ämnat för dig, ifrågasätt alla orättvisor och den dag du tänker bilda familj, se till att du blivit kär i en feminist!

Anna Frisk, entreprenör från Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel