Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Anställda riskerar att bli utbrända om arbetsgivaren saknar kunskap om arbetsmiljölagen

Behöver ansvariga inom flera av våra kommunala verksamheter mer kunskaper om arbetsmiljölagstiftningens regelverk?

Det verkar ju så om man tar del av de artiklar som är införda i både ST och på Facebook och som beskriver hur kommuner som arbetsgivare förändrar verksamheten så att ett antal av de anställda inte orkar med trycket i sitt arbete.

Fackförbundet Kommunal beskriver också detta i en debattartikel den 6 april, där man framför bland annat att bemanningen inte är tillräcklig inom bland annat vård- och omsorgsverksamheten i kommunerna och att, citat "Närmare fyra av tio anställda har ångrat sitt yrkesval på grund av villkoren i jobbet. Löneläget och underbemanning är de vanligaste skälen", slut citat.

Att bedöma riskerna vid förändringar i verksamheten hör till de grundläggande åtgärderna INNAN förändringarna genomförs. Men det verkar ansvariga i vissa kommunala verksamheter inte veta, eller är det så att dessa ansvariga inte fått lära sig detta?

När dessa riskbedömningar ska göras så ska arbetsgivaren samverka med det skyddsombud och den personal som berörs, för att minska riskerna med förändringen. Detta finns beskrivet i Arbetsmiljölagens kapitel 6, paragraferna 4 och 6, samt i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete paragraf 8.

Om det är så att dessa ansvariga har brister i sina kunskaper avseende detta så finns hjälp att få, så att anställda inte riskerar att "bli utbrända" eller utslitna på grund av att arbetsgivaren inte uppfyller kraven i lagar och föreskrifter.

Med vänlig hälsning

Ernst Åslund arbetsmiljökonsult inom företaget Arbetsmiljö i Norr

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel