Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ansträngd arbetssituation vid vinterkräksjukan – men personalen red ut stormen

Förra veckan blev det stora rubriker i tidningarna att det var vinterkräksjuka på ortopedavdelningen på Sundsvalls sjukhus.

Det främsta som återgavs i artiklarna var intagningsstoppet. Jag vill gärna förtydliga varför det blir intagningsstopp vid sådana här situationer. Allt har med hygien att göra.

Så här organiserades personalen vid detta tillfälle:

En grupp fick vara "smutsig", det vill säga fick endast ta hand om magsjuka patienter. Eftersom avdelningen var fullbelagd och 80 procent av patienterna var drabbade, samt att 15 stycken ur personalen var hemma för de blivit smittade, fick den "smutsiga" gruppen ett oerhört tungt jobb.

En grupp fick vara "ren". Den "rena" gruppen tog hand om icke smittade patienter, såg till att de fick omvårdnad samt ordnade patientmaten. I vanliga fall levereras maten uppvärmd på tallrikar, men nu kom den i engångsförpackningar som vi fick värma, vilket tog lång tid för varje portion.

Varje gång en smittad patient behövde omvårdnad fick berörd personal ta på heltäckande förkläde, munskydd och handskar. Estimera att en patient behöver hjälp 7–8 gånger per dag så förstår ni hur mycket tid och material som går åt. Sängkläder och annat som används till smittad patient, måste läggas i speciella tvättsäckar/avfallspåsar och slängas i särskilda sopnedkast. Till detta kommer att ytor som kan vara smittade måste rengöras med medel som biter på smittan.

Detta pågick hela dygnet. Kan ni förstå vilken ansträngande arbetssituation som uppstod?

Varje dag var det genomgång av läget på avdelningen. Varje dag kom ansvarig hygienpersonal upp och informerades om situationen.

Men personalen red ut stormen! I fredags var det "grönt ljus" på avdelningen och nu kör vi som vanligt.

De som verkligen skulle fått de stora rubrikerna i början av veckan var personalen. Inte den elaka smittan!

Eva V

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel