Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Använd en del av statsbidraget till att rädda Allsta skola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Många med mig är för en likvärdig skola, det vill säga att alla barn skall ha samma möjlighet till en bra skolgång. I dag är det inte så!

Staten/Skolverket har uppmärksammat detta och för drygt ett år sedan tillsattes en utredning "En mer likvärdig skola". Utredningen är nu klar och kommer med förslag till förändringar. Bland annat justera ersättningen till friskolorna, eftersom de dels inte har samma merkostnad som kommunerna för att erbjuda alla barn plats i en skola nära hemmet, dels en skyldighet att alltid ta ta emot nya elever.

Vidare föreslås att urvalet till en skola med många sökande inte skall få baseras på kötid, för alla elever får då därför inte samma möjligheter. Något beslut har ännu inte fattats men staten har en pott på 6,2 miljarder kronor som landets skolhuvudnämnd kan söka ur.

Hur gör Sundsvall? Enligt min undersökning har Sundsvalls kommun ansökt och fått beviljat statsbidrag ur "För likvärdig skola" 2020–2021 på 83 miljoner kronor. Intressant att veta vad bidragspengarna har/kommer att hamna, för delar av dessa medel kan mycket väl användas till att rädda Allsta skola. Tycker att rädda Allsta skola ligger helt i linje med vad utredarna bland annat rekommenderar, barns närhet till skola.

Tyvärr gjordes ingen konsekvensanalys av detta ärende utan skolan sågs som enbart en kostnad och inte en tillgång för närboende och framtid.

Kommunfullmäktige har väl sista ordet när det gäller beslutet där Allsta skola ingår.

Ge alla barn och unga en meningsfull uppväxt, närhet till skola är viktigt. Friskolereformen kom 1992 och alla var glada men mycket har hänt i skolans värld sedan dess som irriterar, typ för och emot friskolorna.

Alla skolor behövs och skall ses som en helhet och samarbeta, inte konkurrera, för barnens och skolpersonalens bästa.

Hansove Johansson, passionerad lärare, numera pensionerad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel