Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Använd studieförbunden – det är din rättighet

Vi har ett fantastiskt fenomen i Norden – folkbildning. Vi är olika studieförbund och folkhögskolor som med bidrag från staten kan ge människor möjlighet till sysselsättning och utbildning utanför den traditionella skolvärlden.

Jag vill berätta om studieförbunden. Innan jag själv blev en medarbetare förstod jag inte hur brett och generöst studieförbundens arbete är. Vi alla, trots att vi har olika inriktningar, jobbar för demokrati, allas lika värde och att all kunskap är värdefull.

Om du är en person som vill lära andra att virka, dansa, läsa engelska, måla eller att hitta sitt inre lugn med yoga så är ett studieförbund en perfekt samarbetspartner.

Vi är alla öppna och välkomnande!

Är ni en grupp kompisar som vill lära er mer om svensk historia, släktforskning eller teater? Gör en studiecirkel och ni har tillgång till lokal och studiematerial.

Jag skulle kunna hitta hundra olika ämnen det går att fördjupa sig i tillsammans med andra, men det viktiga är inte vad jag kan hitta – det viktiga är vad du vill hitta. Du tillsammans med andra.

Jag vill inte stanna med dig, hos dig som privatperson. Jag vill säga till alla företag, föreningar, kommuner, regionen, ja, alla som arbetar för att förkovra, fortbilda och för att minska utanförskap – samarbeta med studieförbunden.

När någon söker kunskap – vill vi vara med.

När någon vill dela med sig av sin kunskap – vill vi vara med.

Vi har resurser som egentligen är era i grunden. Vi är resurser som ni inte tar tillvara.

Så, jag säger det igen – använd studieförbunden! Det är din rättighet.

Chatrine Nordlund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel