Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är arbetskamrater med invandrarbakgrund ett större hot än SD:s politik?

SD har tagit LO:s plats i fikarummen. Istället för arbetsfrågor, domineras samtalen av politik, invandring och oro för välfärden, berättar den tidigare inflytelserika Metallbasen Göran Johnsson för Aftonbladet.

När jag på jobbet läser om ett borgerligt parti som SD som växer inom LO kan jag inte låta bli att tänka på att det vi tillsammans har kämpat för och vunnit, väldigt enkelt kan gå förlorat.

Jag jobbar inom tungindustrin och avslutar snart mitt sista skift innan jag går på långledighet.

14 dagars långledighet mellan perioder av tunga 12-timmars skift, en förmån som facket förhandlat fram med företaget, för att jag ska orka jobba hela vägen till pensionen.

Liksom många förmåner, som rätten till sjuklön för att just få vara sjuk och möjligheten att komma tillbaka till arbetet. Föräldrapenning för att få möjligheten att spendera tid med min dotter, liksom anställningstrygghet som riskerar att gå förlorad med SD i maktställning.

Just anställningstrygghet är viktigt för att jag ska kunna förvalta förtroendet jag har fått av mina arbetskamrater som skyddsombud. För då och då behöver man ta de tuffa samtalen med arbetsgivarna och utan anställningstryggheten är risken stor att man blir ett tystlåtet skyddsombud istället.

För Sverigedemokraterna är, liksom de andra borgerliga partierna, arbetarfientliga och det är tydligt då Sverigedemokraterna vill försvaga turordningsregler i las, lagstadga om minimilöner, förstatliga a-kassan och sänka ersättningarna väsentligt.

De vill inte ha regler mot att stapla otrygga anställningar, de vill ta bort skatteavdrag för fackavgift, rösta nej mot en nollvision för dödsfall på arbetet, privatisera arbetsförmedlingen, avskaffa arbetsmarknadsåtgärder som nystartsjobb, etableringsanställningar och introduktionsjobb.

De vill sänka arbetsgivaravgifter som går till pensioner, sjuk-, föräldra- och arbetsskadeförsäkring, och mycket annat.

De vill ha återinförd bortre parentes i sjukförsäkringen och inga kollektivavtalskrav i offentlig upphandling.

Så en fråga till mina arbetskamrater inom LO som väljer SD: Är era arbetskamrater med invandrarbakgrund som sliter på golvet tillsammans med er ett större hot än SD och deras arbetarfientliga politik?

Erfan Kakahani, Vänsterpartiet Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel