Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är det rimligt att Försäkringskassan gör sjuka människor fattiga?

Vad tycker du, är nedanstående rimligt i Sverige 2019?

Du drabbas av svår sjukdom eller har oturen att råka ut för en olycka. En läkare undersöker dig och ser att du inte kan arbeta. Du behöver vara sjukskriven, vila och rehabiliteras.

Sålunda skriver läkaren ett intyg, som skickas till Försäkringskassan. Där sitter en administrativ handläggare utan medicinsk utbildning och hen har aldrig träffat dig. Ändå är det hens uppdrag att bedöma och besluta ifall du ska få eller inte få sjukpenning.

Handläggaren beslutar att du inte är berättigad till sjukpenning, eftersom du kan utföra "ett allmänt förekommande jobb" eller att "det saknas objektiva fynd", vilket i klartext betyder att läkaren inte kan specificera exakt vad det är du inte kan utföra. Du får därför ingen ersättning från sjukförsäkringen.

Men du har en anställning och just det jobbet kan du på grund av sjukdomen/olyckan inte utföra just nu.

Nu står du utan både sjukpenning och lön, men dina räkningar ska fortfarande betalas och du behöver pengar till mat och andra levnadsomkostnader.

Detta har drabbat tusentals människor och drabbar fortfarande massor av människor varje dag. (Man kan se av statistiken att det under år 2017 drabbade 116 personer – per dag.)

Så vad tycker du? Är detta värdigt ett land som Sverige? Är det rimligt att en svensk myndighet bryter mot mänskliga rättigheter och gör sjuka människor fattiga?

#sickasFK

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel