Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är det verkligen läge att göra bostadsreparationer under coronapandemin?

För att förhindra diffusion av coronaviruset är det viktigt att vi i denna rådande situation följer myndigheternas rekommendationer.

Med tanke på rådande pandemi vore det högst oansvarigt att genomföra fönsterbyten i nuläget. Man kan läsa följande text i brf Skivlingens webbsida:

”Brf Skivlingen fönsterbyte (13 april 2020, Uppdaterat 2020-06-09)

Föreningen har nu antagit en offert som gavs av Byggbiten i Norrland AB. Fönsterbytena är just nu planerade att börja första veckan i augusti och det beräknas ta cirka nio månader totalt”.

Den aktuella bostadsrättsföreningens hus är byggda under perioden 1982 –1983, det vill säga byggnaderna är 37 år gamla. Sist men inte minst så är majoriteten av brf-innehavarna pensionärer, cirka 75 procent. Det skulle innebära att många äldre brf-medlemmar utsattes för onödiga smittorisker. Jag har kännedom om att det redan har förekommit coronafall i vårt bostadsområde, vilket gör det än angelägnare om att skjuta fram renoveringen.

Vad gör andra myndigheter, fastighetsbolag och förbund med anledning av coronaviruset? Ska vi göra reparationer inne i lägenheterna under coronaperioden?

1. Juristerna på Sveriges allmännytta svarar: ”I de områden där det finns en hög risk för smittspridning bör inte annat än absolut nödvändiga reparationer och besiktningar genomföras. Det gäller särskilt hos hyresgäster som är äldre än 70 år. De reparationer och underhållsåtgärder som kan vänta bör alltså i dessa fall skjutas upp till ett senare tillfälle”.

Att hantverkare i denna tid av pandemi ska gå från lägenhet till lägenhet tycker en del av oss brf-innehavare är direkt olämpligt och farligt.

2. HSB Skåne skriver: ”Av omtanke till våra medarbetare, kunder och medlemmar har vi vidtagit följande åtgärder: All vår personal arbetar förebyggande för att undanröja risk för smittspridning. Personal som rör sig ute bland boende stöttar också de boende i att minska risken för smittspridning genom att endast åtgärda akuta arbetsorder och sådant som kan vara fara för fastigheten.”

3. Svenska pensionärsförbundet länkar vidare till "Instruktionen för personer över 70 år". ”Enligt instruktionen förpliktas personer över 70 år att undvika kontakt med andra människor i den mån det är möjligt, det vill säga hålla sig i förhållanden som motsvarar karantän.”

4. Smittskydd Stockholm, Region Stockholm ger svar på aktuella frågor om covid-19: ”Som hyresvärd/bostadsrättsförening ska du överväga om åtgärden verkligen behöver genomföras nu då det kan skapa problem för till exempel personer som tillhör en riskgrupp att skydda sig på ett säkert sätt.”

Många med mig skulle nog önska att brf Skivlingen skjuter upp fönsterbytet tills coronapandemin är över.

Mikropolitiker

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel