Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: År efter år konstateras minussiffror i Sundsvall – långsiktighet och politiskt mod krävs

Marcus Backholm Bohlin har rätt utgångspunkt i sin ledare "Är det Sundsvalls budget som är en servettskiss" om de nya underskotten.

Det finns en trovärdighetsfråga vad gäller Sundsvalls ledande politikers oförmåga att hantera våra skattemedel och detta i en högkonjunktur. Det som Backholm Bohlin inte belyst, och som gör oförmågan än tydligare, är att samma problem funnits under tidigare mandatperioder. År efter år konstateras minussiffror särskilt avseende socialtjänsten.

Peder Björk säger nu i en artikel i ST 24/4 att ”läget är allvarligt” och en rad skarpa förslag har lagts (se över rekryteringar, avstå eller skjuta på planerade åtgärder/verksamheter, restriktivitet vid inköp och konferenser). Därefter ”hoppas” han att det vid årets utgång ska bli ett nollresultat. Några mer konkreta förslag redovisar han inte.

Peder Björks uttalanden ger inte ett förtroendefullt intryck av att han inte har kontroll på läget och att han inte är säker på ett positivt resultat av sina ”skarpa förslag”.

Detta är förvånande då olika beslut tagits under senare år för att få en budget i balans utan att så skett.  Även om en kommun inte har samma villkor som till exempel ett företag eller motsvarande, så är det rimligt att förvänta sig att även en kommun ska klara att sköta sin ekonomi.

Vi ska påminna oss om att det under i vart fall 2000-talet skett olika uttalanden från politiskt håll om orsak och verkan för att man inte lyckats få en budget i balans. Det har genom åren bland annat tagits beslut om extrapengar till socialtjänsten, projekt har startats, satsning har gjorts på den så kallade Skönsmomodellen, bromsning av konsultkostnader och samt därutöver samma skarpa förslag som Peder Björk nu refererar till.

Utvecklingen har inte vänt, trots dessa politiska beslut.

En socialdirektör hade en långsiktig plan för att få en budget i balans. Han fick sluta och dåvarande kommundirektör uppgav att man inte ”hade tid att vänta”. Dåvarande socialnämndsordförande uppgav att det är ”ett stort skepp att vända vilket inte sker snabbt”. Hon och kommundirektören uttalade sig i ST att de såg positivt på framtiden och att vändningen ”var på gång”.  Man påpekade också att socialnämnden skulle följa upp tjänstemännens leverans på de politiska besluten. Uppenbarligen har det inte gjorts för då skulle väl läget nu inte varit detsamma vilket tyder på brister i ledning, styrning och uppföljning.

Genom åren och dags dato ger uttalanden från ansvariga intrycket av ett oansvarigt och bortförklarande förhållningssätt. Långsiktigheten saknas liksom det politiska modet att ta obekväma men nödvändiga beslut. Man inser redan i mars återigen att läget för 2019 är allvarligt. Misslyckande på misslyckande urholkar förtroendet för ansvariga.

Det ligger nu i skattebetalarnas intresse att kontinuerligt få detaljerad information om vad som görs och resultatet av detta. Inte bara på nivån att ”läget är allvarligt” eller att läget har ”vänt”.

Öppenhet och mod

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel