Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är Hulivägens öde redan avgjort – sitter kommunen och kapitalet i samma båt?

 
Bygget av nya E14
Visa alla artiklar

Det krävs opinionsbildning angående Trafikverkets planer på att ändra E14:s dragning genom Sundsvall. Frågorna är många, men svaren få.

Vi som bor granne med Hulivägen ser med fasa på alternativet N1, som skulle innebära att tung trafik med en hastighet av 100 kilometer i timmen passerar alldeles nära våra bostadsområden.

En undran som inte hittills väckts i debatten är: Har byggnationen av den nya logistikparken ett finger med i spelet? En logistikpark som ska ta emot såg- och massatimmer i, troligen, betydligt större mängd än idag innebär med stor sannolikhet krav på att snabba, breda och säkra vägar ska erbjudas de entreprenörer som levererar varan.

Det finns skäl att tro att det förs en dialog mellan Sundsvalls kommun och en av dess viktigaste arbetsgivare som kanske innefattar villkor. Varför kliver annars inte kommunen fram och propagerar för det mest naturliga valet för ny dragning: Timmervägen?

Det alternativet borde, med tanke på alla de nackdelar med N1 som framförts i debattartiklar, vara en både avsevärt billigare och enklare lösning.

För att locka nya och nygamla invånare till Sundsvall är troligen inte modellen med att förstöra viktiga gravplatser, bostadsområden (i vilka det satsas) samt möjligheter till rekreation, etcetera, en framgångsrik väg att gå.

Ledarsidan i ST 4 januari informerar om den ansökan om 150 miljoner som Naturvårdsverket inte beviljat i fråga om satsningen på nämnda logistikpark. Den kommentar som kommunalrådet ger på detta - att projektet inte står och faller med det beskedet - talar tyvärr för att logistikparken kommer att genomföras - kosta vad det kosta vill.

Är Hulivägens öde utifrån detta resonemang redan avgjort? Sitter kommunen och kapitalet i samma båt?

"Ebba Grön"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel