Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Arbetslinjen i Sundsvalls kommun är självklar – alla som kan jobba och försörja sig själv ska göra det

Sundsvall behöver en tydligare arbetslinje – goda livschanser för alla ska vara en självklarhet, skriver moderata företrädarna Alicja Kapica och Lina Moden i ett debattinlägg infört i ST 9 februari.

För oss i den politiska majoriteten i Sundsvalls kommun är målet att alla Sundsvallsbor ska ha likvärdiga förutsättningar att leva ett bra liv. Därför håller vi självklart med om att goda livschanser ska gälla för alla Sundsvallsbor.

Arbete och sysselsättning är grunden för att människor fullt ut ska kunna delta och bidra i samhället. Tyvärr finns det stora skillnader i sysselsättningsgrad mellan olika bostadsområden och kommundelar som gör att alla Sundsvallsbor faktiskt inte har lika goda livschanser. Skillnader som vi aktivt arbetar för att minska, vårt fokus är att fler ska komma i arbete och bidra till sin egen försörjning.

För oss är arbetslinjen självklar. Vi menar att alla som kan jobba och försörja sig själv ska göra det. Med en egen inkomst följer så mycket mer än bara den egna försörjningen. Med jobb och inkomst tar du makten över ditt liv. Jobbet bidrar till trygghet och självkänsla. Du blir en del av något större som ger både mening och värde i livet.

Försörjningsstödet är samhällets yttersta skydd när inga andra medel står till buds. Det är dock inte en kravlös ersättning, som moderaterna låter påskina i sitt inlägg, utan ett tillfälligt ekonomiskt stöd till försörjning. Vår självklara utgångspunkt är att människor som tillfälligt behöver samhällets stöd ska få det. Detta samtidigt som man utifrån sina förutsättningar, genom aktiva åtgärder, ska medverka till att utveckla och stärka sina framtida möjligheter på arbetsmarknaden.

Moderaterna relaterar i motion och debattinlägg till som de hävdar framgångsrika modeller i andra kommuner. Sundsvalls kommun har från årsskiftet en helt ny nämnd, individ- och arbetsmarknadsnämnden, i vilken vi samlar såväl arbetet med arbetsmarknads- och integrationsfrågor, vuxenutbildning som individ- och familjeomsorg. Mer av samarbete och samordning såväl inom och mellan kommunens förvaltningar som mellan kommun, region och myndigheter som arbetsförmedling och försäkringskassa. Likväl som med det civila samhället i form av föreningar och näringsliv. Tanken är att lite mer på ort och ställe möta människor utifrån deras behov och förutsättningar.

Den mänskliga aspekten är vår ingång, men vi bortser heller inte från de samhällsekonomiska vinster som arbetssättet ger. Genom att i samverkan möta människor där de är, blir det självklart också lättare att både rusta och stärka dem med rätt aktiviteter. För oss handlar det i grunden om människosyn. Människor vill bidra och vara delaktiga. Vi kan kalla arbetssättet Sundsvallsmodellen och den bygger på samarbete och tillit. Något vi gärna ser mer av även inom politiken.

Bodil Hansson (S), vice ordförande kommunstyrelsen

Christiane Rüdiger (V), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel