Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Arbetsmiljöfrågor och trygghet på jobbet är viktigt – men alla partier håller inte med

En god eller dålig arbetsmiljö kan bokstavligen talat vara en fråga om liv och död. Det är oacceptabelt att människor ska skadas och ännu värre dö på sin arbetsplats. Här kan bara en nolltolerans gälla, ingen ska behöva dö på jobbet.

Därför är arbetsmiljöfrågorna viktiga, men det är inte alla som håller med.

Bland annat vill Sverigedemokraterna avskaffa skyddsombuden och Moderaterna vill lägga ner myndigheten för arbetsmiljökunskap. I Moderaternas budgetförslag nämns inte arbetsmiljö över huvud taget. Samma sak gäller Kristdemokraterna som inte heller har ett enda konkret förslag på hur arbetsmiljön ska bli bättre.

Samtidigt har korta påhugg och osäkra anställningsformer fått fäste i fler branscher på arbetsmarknaden. Värst är det i branscher med låg facklig organisationsgrad.

En förutsättning för en förbättrad arbetsmiljö är stärkta rättigheter och ökad trygghet för löntagarna.

Det är bra att Arbetsmiljöverket har ökat antalet inspektioner hos oseriösa arbetsgivare som bryter mot regler och lagstiftning. Men det räcker inte. Arbetsmiljöverket måste också göra fler besök när man får tips om dålig arbetsmiljö.

Arbetsgivarna har ansvaret för arbetsmiljön men de fackliga organisationernas skyddsombud är garanter för det systematiska arbetsmiljöarbetet. De senaste åren har såväl LO:s som TCO:s förbund varnat för att det blir allt svårare att rekrytera skyddsombud. Det är mycket oroande.

Vi socialdemokrater och svensk fackföreningsrörelse kommer alltid stå upp för arbetarnas rättigheter och en bra arbetsmiljö på jobbet. Nu vill vi ge skyddsombuden större möjligheter att besöka olika arbetsplatser och samtidigt öka Arbetsmiljöverkets kontroller utifrån tips om arbetsmiljöbrister.

Alla ska kunna klara av att jobba hela vägen fram till pensionen och ingen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats eller vara orolig för ohälsa, sjukdom eller död på grund av jobbet.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot från Västernorrland

Jim Sundelin, ordförande Byggnads region Mellannorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel