Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Arbetsplatser i centrala Sundsvall gynnar inte lokala handeln

I ett genmäle i ST den 9/12 ger stadsarkitekten Anders Bolin mig en faderlig klapp på huvudet för mitt medborgerliga engagemang i och med mitt inlägg om utveckling av centrala Sundsvall. Det gör han vidare med att intyga att det självtillräckliga Stadsbyggnadskontoret minsann har koll på läget, varpå han ändå svarar "god dag yxskaft".

I mitt inlägg talade jag mycket specifikt om Norrmalm, Stenstaden samt området kring Fisktorget och busstationen som viktiga för att vända trenden för cityhandeln. Men han kommer dragandes med bebyggelsen vid fjärden; Norra kajen och Södra kajen samt Alliero. Det är väl inte samma sak. De som bor där är inte boenden i centrum som naturligt går omkring i centrala stan och framförallt inte lojala konsumenter i Stenstaden. De kan lika väl utföra inköp i Skönsberg eller Birsta, vilket de säkerligen gör.

Sedan skriver han att "Vi behöver också många arbetsplatser i centrala staden." Vad grundar han detta på? Det är uppenbart att de som arbetar på kontor i centrum inte nyttjar centrumhandeln i någon högre grad och ger den vad den behöver, detta eftersom butiksdöden är ett faktum trots denna grupp. De handlar så som många andra i Birsta eller på nätet eller kanske i närheten av var de bor. Lunchserveringarna är de enda som har glädje av arbetsplatser i centrum.

Vidare så vill han stolt lyfta att man har anlagt ett parkeringshus mittemot centralstationen. Det är ju inte heller vad jag talar om. Det huset blir nog bra för resenärer till ett kommande resecentrum och till anställda på Bolagsverket, med flera arbetsgivare därikring. Men tror han på fullaste allvar att det ska gynna parkerandet centralt? För att handla och uträtta ärenden så är mindre parkeringshus i mer centralt läge eftersträvansvärt. Det har nog inte slagit honom att det mest kommersiella läget är kring Storgatan, Stora torget och Esplanaden. För att illustrera vad jag talar om så kan jag nämna ett bra initiativ på senare år, nämligen parkeringarna vid GA:s gamla församlingshem på Rådhusgatan, vilket är väl använda ytor.

Sammantaget så visar det här på att han inte alls förstod vad jag talade om.

Daniel Jacobson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel