Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Arbetssökande tvingas snurra i en karusell med olika aktörer

Man brukar skämtsamt kalla Arbetsförmedlingen för arbetsförnedringen, men i dessa dagar då det pågår en pandemi i Sverige, som alla förutom Arbetsförmedlingen verkar ha insett, så är nog förnedra mer korrekt än att förmedla när det handlar om Arbetsförmedlingens hjälp till arbetssökande.

Jag läste en insändare i ST 9/2 som berörde lite om hur Arbetsförmedlingen behandlar oss arbetssökande. Skribenten hade varit arbetslös i över fyra år och hade nu blivit tvingad att välja en privat jobbcoach. För er som inte är insatt hur det är att vara arbetssökande kan jag berätta att en jobbcoach via Arbetsförmedlingen innebär att du får själv välja en aktör ur en lista som Arbetsförmedlingen har.

När du gjort detta blir du kallad till det jobbcoachföretag du valt och får där träffa en coach för ett första samtal. Därefter blir du tvingad att deltaga i både föreläsningar och utbildningar tillsammans med andra arbetssökande som i stora drag går ut på att söka jobb, skriva cv, personligt brev, och så vidare.

Om du inte har lyckats få något arbete efter sex månader anser Arbetsförmedlingen att du ska gå vidare till en annan aktör. Och då ska man alltså börja om igen från början med inledande samtal, föreläsningar och samma utbildningar. Det finns de som snurrat runt i denna karusell hos minst fyra olika aktörer efter varandra.

Arbetsförmedlingen kan även tycka att du ska gå till en så kallad arbetsträningsarena där du mellan klockan 08:00 och 17:00 ska vara och utföra ett riktigt arbete under handledning, men med bara aktivitetsstödet som lön. På en sådan plats kan du få vara upp till ett år.

Jag vill med denna insändare klargöra att vara arbetssökande absolut inte är en dans på rosor. Du känner dig mindervärdig och utan självkontroll och mår på kuppen psykiskt dåligt.

Jag har valt att skriva ordet "tvinga" när jag pratar om Arbetsförmedlingen och det gör jag därför att om du inte gör det du blivit tillsagd så får du heller inte behålla ditt aktivitetsstöd och blir således utan inkomst.

Arbetssökande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel