Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Arg förälder: Bristande stöd från skolan – har inte alla barn rätt till hjälp?

Mitt barn har precis gått ur grundskolan inom Sundsvalls kommun och ska börja sitt liv med att utbilda sig, vilket hen ser mycket fram emot. Tyvärr har skolan inte gjort sitt jobb, så hen kommer inte in på gymnasiet.

Under nio år har hen kämpat i skolan, trots sina svårigheter och med 100 procent närvaro. Mycket plikttrogen och ofta gick hen till skolan när hen inte var kry, bara för att inte missa något.

Gällande mitt barns svårigheter så har jag som förälder ofta haft kontakt med skolan och påpekat detta, samt att jag begärt extra stöd vilket aldrig har uppfyllts. Jag har misstänkt dyslexi och sagt detta till skolan för att få en utredning. Efter jag gjorde en anmälan till Skolinspektionen i årskurs 9 fick vi äntligen en utredning angående dyslexi – en månad innan grundskolan slutade.

Utredningen visade dyslexi med expressiv språkstörning, vilket var en lättnad för både mig och mitt barn då vi fått veta problemet och kan förstå, samt hjälpa på rätt sätt och få veta vilka rättigheter man har och vilken hjälp man har rätt till. 

Tyvärr är detta försent för mitt barn, då hen redan har två F i betyg och med det inte är behörig till gymnasiet. Allt på grund av att skolan inte satt in dom resurser som hen har behövt under hela sin skolgång.

Jag känner mig riktigt besviken och arg då man har blundat för mitt barns svårigheter och hävdar att det inte finns resurser. Jag blir ledsen eftersom jag ser att hen har kämpat otroligt, trots sin dyslexi och utan hjälp och har gjort det så otroligt bra!

Skolan har ett ansvar att ge varje elev den hjälp hen behöver, men det har brustit ordentligt i denna situation. Mitt barn har alltså haft 100 procent närvaro, aldrig skolkat och kämpat som bara den, men för vad?

Skolan har svikit hen och inte gjort sitt jobb. Jag önskar inte att något annat barn drabbas av detta. Det handlar om våra barns framtid och rätt till stöd och hjälp.

Arg förälder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel