Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Återigen är Allsta skola nedläggningshotad – låt bygdens hjärta fortsätta slå

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

För 14 månader sedan togs beslut om att vår kära byskola skulle få leva vidare och vi som varit med och kämpat om dess överlevnad firade tillsammans och var yra av glädje. Barnen var så lättade över att deras skola skulle finnas kvar, vilket gjorde att de kunde fortsätta i samma klass som sina vänner och fortsätta cykla eller gå den korta vägen till skolan. 

Nu står vi återigen under nedläggningshot sedan skoldirektören föreslagit detta för att få en budget i balans. För förvaltningen är detta ett beslut bland andra. Fyra småskolor har redan vikit hädan. Allsta är den sista spiken i kistan. Politikerna är de som till slut ska ta beslutet och jag hoppas att de är av en annan uppfattning.

För oss föräldrar är det ingen liten sak. Jag ligger sömnlös. Jag har svårt att sova. Vänder och vrider på mig. Har ont i magen och en klump i halsen. Från min synvinkel är det mina barns framtid som står på spel. Mina barn är det värdefullaste jag har och vår familj har aktivt valt Allsta skola.

Närheten till skolan påverkar så klart, men än viktigare är tryggheten, de kunniga pedagogerna och trivseln. För trivs gör de, så mycket att de redan på väg hem från skolan innan sportlovet uttryckte att de hellre ville gå i skolan för att det är så roligt.

För mina barn är det andra gången under deras skoltid som deras skola hotas av nedläggning och andra gången de får veta att de kanske måste flytta till en stor enhet inne i stan. Det skapar oro. En oro som man inte ska behöva uppleva då man är ett litet barn.

Som förälder känner jag mig sviken. Och besviken. De facto så vet vi att inget gjorts för att få fler elever till skolan. Det tar tid att jobba upp ett förtroende igen. Hur vore det om ni istället för att föreslå nedläggning gav skolan en chans värd namnet?

En nedläggning av Allsta skola skulle innebära en oerhörd förlust. Ett oåterkalleligt beslut som ändå inte kommer leda till en budget i balans. Det jag däremot vet är att det skulle innebära svikna barn, besvikna föräldrar, en tillväxtort som saknar skola, en rejäl ökning av trafik till och från en redan tungt trafikerad vägsträcka inne i stan. Vidare skulle det innebära barn som sitter stilla i en bil två mil per dag istället för att cykla till och från skolan, som förlorar kontakt med grannbarnen och som mister den unika skolgång som Allsta erbjuder. Och för bygden skulle det innebära att hjärtat mitt i byn slutar slå. 

Låt barnen få behålla sin älskade skola. Låt skolan fortsätta locka till sig nya barnfamiljer till vår vackra by. Låt bygdens hjärtat fortsätta slå.

Johanna Erixon

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel