Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Återinför källskatten – och få blomstrande kommuner med god samhällsservice

Stora pensionsfonder inom EU vill investera i vindkraftsutbyggnad på den europeiska tundran, det vill säga stödområde 1 och 2 i medlemslandet Sverige, ett mycket glest befolkat område med goda vindlägen och därmed bra avkastning på insatta pengar.

Vid en sådan utbyggnad så faller helt marginella kostnader lokalt. Nästan allt kommer från tillverkning utanför Sverige. Behovet att kunna överföra elproduktionen till kontinenten löser det rika medlemslandet Sverige via statens eget nätbolag finansierat via skatter.

Drift och tekniskt underhåll utförs av tillverkarna med egna resurser som flygs in vid årliga revisioner som med fördel förläggs till sommartid.

Hur kan då kommuner och boende i de berörda områdena få ta del av och dra nytta av en sådan exploatering i Sverige? Det enkla svaret är att återinföra källskatten som innebär att all verksamhet som nyttjar naturresurser som till exempel gruvdrift, skogsbruk, industriell verksamhet, vattenkraft och vindkraft beskattas vid källan, det vill säga i den kommun där verksamheten pågår.

Det kommer att innebära blomstrande kommuner med bekväm kommunalskatt och god samhällsservice. Det kommer även att innebära möjligheten för de personer som bor i närheten av hårt exploaterade områden att bli inlösta med ett mycket generöst belopp för att kunna skaffa sig ett annat boende i valfritt stödområde.

Finns då den politiska viljan att genomföra en sådan förändrad beskattning? Tyvärr så är svaret nej med tanke på var folket bor och var den nuvarande politiska majoriteten vill investera gemensamma ekonomiska resurser i samhället. Med cirka tio procent av röstetalet så står sig kolonin Norrland slätt.

Det kan vara dags att fundera på att starta eget och stå på egna ben med egen ekonomi, och samtidigt frälsa övriga Sverige från den inpiskade norrländska bidragsbördan.

Arne Forsell, medlem i Landsbygdspartiet oberoende

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel